Kainos pakilo ir gyventojams, todėl už naftos dujų balioną moka brangiau. Jei anksčiau balionas kainavo 30 eurų, tai nuo šiol teks pridėti 9 eurus.

Be to, perspėjama, kad SND akcizas nuo 2025 metų, įvedus CO2 dedamąją, akcizas sieks 405 eurus, o 2030 metais – 590 eurų.

Kaime gyvenimas brangesnis

Lietuvoje ne visi gyventojai gali naudotis gamtinėmis dujomis, o ši infrastruktūra Lietuvoje iš esmės išvystyta tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Tokios privilegijos neturi didžioji dalis gyvenviečių, kaimų gyventojų, kurie tenkinasi SND balionais, o nuo sausio 1 dienos už SND balioną moka po 39 eurus.

Panevėžio rajono Paįstrio gyvenvietės parduotuvėje Jaunystės gatvėje prekiaujama SND balionais. Pardavėjos aiškino, kad kol kas tik vienas paįstrietis pirko dujų balioną.

„Vos tik gavome SND balionus, iškart vienas buvo nupirktas. Dar neperka, nes daugelis gyventojų dujų balionais apsirūpino pernai. Nors SND balionai pabrango, bet jau pirmas žmogus nupirko. O ką jam daryti, jeigu reikia dujų baliono?“ – nenoriai kalbėjo pardavėjos ir sakė negalinčios pasakyti, kiek SND balionų buvo nupirkta 2023 metais.

Pabrangę dujų balionai

Skundžiasi visais pabrangimais

Viada“ degalinėje Piniavoje, Kelmynės g. 2a, galima pasikeisti SND balionus. Degalinės darbuotoja aiškino, kad žmonės perka dujų balionus, nors jie pabrango.

„Skundžiasi, bet keičia. Nieko negali padaryti, o kita vertus, žmonės dabar viskuo skundžiasi, kas brango“, – pasakojo moteris.

Panevėžio rajono Karšinaukos kaimo gyventojas Antanas naujienų portalui JP pasakojo, kad šiais metais dar nepirko SND baliono.

„Dar nereikėjo. Be to, turiu nusipirkęs du balionus. Vieno baliono užtenka beveik 8 mėnesiams. Žiemą mažiau naudojame dujas, nes kūrename krosnį. Daugiau dujų sunaudojama vasarą. Pernai už baliono keitimą mokėjau 30 eurų. Jeigu šiais metais brango 9 eurais, mokėsiu daugiau. O ką darysi? Be dujų baliono kaime neišsiversi“, – sakė vyras.

Pabrangę dujų balionai

Pabrangimas nėra didelis

UAB „Linde Gas“ pardavimų vadovas Lietuvoje Albinas Dabrovolskas aiškino, kiek pabrango SND ir kas keitėsi, kai įsigaliojo akcizų pataisos.

„Šiaip akcizas už toną SND yra 304 eurai, arba 0,304 euro už kilogramą, o pridėjus PVM gautųsi 37 ct už kg. Nežinau, ar tai labai blogai, bet žinau, kad žiemą žmonės mažiau perka dujų balionus, nes maistą verda kūrendami krosnis.

Pagrindinis SND balionų biznis – vasarą, o iš patirties žinau, kad keturių asmenų šeimai vieno baliono užtenka mėnesiui. Tas baliono pabrangimas – 9 eurai – nėra labai didelis“, – mano A. Dabrovolskas.

Pabrangę dujų balionai

Bando naudotis

Pasak UAB „Linde Gas“ pardavimų vadovo, mėginama išpūsti SND pabrangimą ir naudotis populiarumu.

„Tai asmenys, kurie mėgsta garsiau šaukti. Beje, tas akcizų įstatymas SND balionams buvo sustabdytas – jo neįvedė.

Dabar jis įsigaliojo ir galioja jau ir privatiems vartotojams. Kitiems vartotojams galiojo jau daug anksčiau“, – aiškino A. Dabrovolskas ir teigė, kad neaiškumai atsiranda, kai nepateikiama reikiama informacija.

Norite išsakyti savo mintis ar pranešti naujieną? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt