Šį raginimą Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo organizacijos (APEC) šalių vadovai paskelbė pastebimai išaugus skepticizmui dėl laisvosios prekybos, kurį išryškino Donaldo Trumpo pergalė JAV prezidento rinkimuose.

APEC viršūnių susitikimas baigėsi bendru jo dalyvių pažadu kartu siekti, kad būtų pasirašyta nauja laisvosios prekybos sutartis, kurios dalyvėmis būtų visos 21 organizacijos narė ir kuri taptų keliu į „tvarų, subalansuotą ir integracinį augimą“.

„Patvirtiname savo įsipareigojimą ir toliau išlaikyti atviras savo rinkas bei kovoti su visų formų protekcionizmu“, – rašoma po susitikimo išplatintame bendrame APEC lyderių pareiškime.

Šis tarptautinis susitikimas buvo paskutinis kadenciją baigiančiam JAV vadovui Barackui Obamai (Barakui Obamai), aktyviai palaikiusiam Ramiojo vandenyno partnerystę (Trans-Pacific Partnership, TPP ) – 12 valstybių prekybos sutartį.

Tačiau manoma, kad jis iki kadencijos pabaigos nebemėgins įtikinti Kongresą ratifikuoti šią sutartį, nes D.Trumpas žadėjo, jog vienas pirmųjų jo darbų bus TPP atsisakymas. Išrinktasis prezidentas šią sutartį vadina „katastrofa“ darbo vietoms.

Kitų valstybių lyderiai APEC susitikime sakė, jog gali siekti šiek tiek pakeisti sutartį, kad ji labiau atitiktų D.Trumpo lūkesčius, arba mėginti įgyvendinti ją be Jungtinių Valstijų.

Tačiau pasibaigus susitikimui paskelbtame bendrame pareiškime sakoma, kad APEC taip pat sieks, kad būtų priimtas platesnis 21-os valstybės susitarimas – dėl Azijos ir Ramiojo vandenyno laisvosios prekybos zonos (Free Trade Area of the Asia Pacific, FTAAP), kurią aktyviai palaiko Kinijos vyriausybė.

APEC pareiškime taip pat rašoma, kad organizacijos narės laikysis pernai Paryžiuje nustatytų tikslų dėl taršos šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis mažinimo, kad būtų sulėtinta klimato kaita, kurią jos pavadino grėsmę maisto saugai ir saugumui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją