Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, teismuose naujai pradėtų bankroto bylų skaičius taip pat išlieka aukštas – balandžio mėn. buvo pradėta 10 bylų, toks naujų bylų skaičius per mėnesį išsilaiko nuo šių metų pradžios. Palyginimui, pernai metais vidutinis naujai užvestų bankroto bylų teismuose skaičius apdirbamojoje pramonėje buvo 7 per mėnesį.

Sodrai“ skolingų įmonių šiuo metu taip pat yra 5 proc. daugiau nei pernai. Viena įmonė „Sodrai“ vidutiniškai yra skolinga per 9 tūkst. Eur. Per metus vidutinė skola sumažėjo apie 30 proc.

„Nepaisant šių lėtėjančio verslo ženklų, bendra sektoriaus kredito rizika kol kas vis dar nesikeičia – kas antra sektoriaus įmonė šiuo metu yra žemos rizikos, – sako „Scorify“ verslo sprendimų vadovė Jurga Tamašauskaitė. – Nors verta pastebėti, kad šių rizika prastėja, tačiau kol kas šie pokyčiai yra minimalūs, ir nekeičia rizikos pasiskirstymo tarp stambių rizikos klasių. 12 proc. apdirbamosios pramonės įmonių yra aukštos rizikos, tuo tarpu pusė įmonių vis dar laikosi žemos rizikos zonoje“.

Jurga Tamašauskaitė

Be to, ir bankrotų skaičiai kol kas neauga. Per mėnesį bankrutuoja vidutiniškai 8 įmonės, ir šis rodiklis yra mažesnis nei pernai mėnesio vidurkis. Likviduojamų įmonių balandžio mėn. taip pat sumažėjo ir buvo tik 10, kai tuo tarpu sausio mėn. likviduojamomis buvo paskelbtos 123 įmonės.

Bendra sektoriaus įmonių kredito rizika iš dalies lieka nepasikeitusi, nes pernai metus apdirbamosios gamybos įmonės užbaigė pelningai – gavo 27 proc. daugiau pajamų ir uždirbo 13 proc. daugiau pelno. Sektoriaus flagmanams – TOP 20 didžiausių sektoriaus bendrovių – pernai metai taip pat buvo sėkmingi. Didžiausios įmonės iki šios dienos savo finansinėse ataskaitose deklaravo 43 proc. didesnes pajamas nei 2021 m. ir 12 proc. aukštesnį pelno rodiklį. Tik viena šio sąrašo bendrovė metus baigė nuostolingai.

„Pernai metai įmonėms buvo sėkmingi, jos turėjo galimybę sukaupti papildomų resursų kompensuoti mažėjančius užsakymus ir pasitikti ekonomikos lėtėjimą“, – sako J. Tamašauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją