Praeitą savaitę tarptautinė reitingų agentūra „Standard & Poor’s“ sumažino kelių Europos šalių ilgalaikio skolinimosi reitingus, o tai aiškiai rodo, jog valstybės negali vykdyti kreditinių įsipareigojimų, žinutėje, skelbiamoje socialiniame tinkle „Twitter“, teigia B. Grossas.

Anot B. Grosso, naujausias pavyzdys bus Graikija.

Graikijos valdžios atstovai su kreditoriais po praeitą į aklavietę patekusių derybų susitiks sausio 18 dieną. Derybos įstrigo dėl sumos, kurią, įvykus siūlomam skolos pakeitimui, prarastų kreditorius – kilo nemokumo pavojus. Europos valdžios lyderiai ir kreditoriai planuoja nubraukti net 50 proc. nominalios Graikijos skolos vertės savo noru iškeisdami nepamokėtas obligacijas į naujus vertybinius popierius, tačiau abi pusės niekaip nesutaria dėl procentinio obligacijų pelno ir naujos skolos padengimo termino.

Sausio 13 dieną Prancūzija ir Austrija buvo priverstos atsisveikinti su aukščiausiais ilgalaikio skolinimosi reitingais. Dabar AAA skolinimosi reitingą Europoje turi vienintelė Vokietija, o „Standard & Poor’s“ įspėja, jog pastangos išspręsti Europoje šaknis įleidusią finansų krizę neatneša laukiamų rezultatų. Regiono lyderiai iš visų jėgų stengiasi prisijaukinti jau trejus metus nesibaigiančią krizę ir įtikinti investuotojus, jog tvarką biudžeto srityje atkurti tikrai pavyks.

Liepą „Standard & Poor’s“ Graikijos skolinimosi reitingą sumažino iki CC, o tai reiškia, jog tikimybė, jog šalis negalės padengti valstybės kolos, yra labai didelė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją