Nors akmens anglis šiemet pigesnė, šiam šildymo sezonui Dzūkijoje jos nupirkta mažiau nei pernai.

Šio kuro kaina už toną – iki 580 litų. Dėl augančių transportavimo sąnaudų akmens anglis dažniausiai vežama iš Chakasijos ir Ukrainos. Kitąmet ji, pasak pardavėjų, greičiausiai brangs.

„Iš kaimų [pirkėjų] sumažėjo. Daugiausia turbūt malkom kūrena, ieško kur pigiau ir briketų visokių. Būna, kad paima du maišus ir tiek užtenka. Kitą savaitę vėl atvažiuoja ir paima du maišus“, – sako UAB „Baltijos anglis“ Alytaus aikštelės sandėlininkė Danutė Grudzinskienė.

„Yra nuolatiniai pirkėjai, nors pirkimas sumažėjo. Palyginti su pernai metais, praeitą mėnesį mes pardavėm 130 tonų mažiau, tai jau daug. O pirkėjai tie patys, kadangi anglis gera, plauta“, – teigia UAB „Grasta“ Alytaus aikštelės sandėlininkė Aldona Sutkaitienė.

Sumažėjusį anglies pirkimą pardavėjai aiškina tuo, kad žmonės arba neturi pinigų, arba kur ją sandėliuoti. O ir senos statybos namų, kurie turėtų tinkamas angliai krosnis, mažėja, į židinį jų irgi nepripilsi.

Durpių briketai šiemet perkami irgi menkiau, nors jie iš kietojo kuro pigiausi – 40 kilogramų kainuoja 14 litų. Baltarusiški dar pigesni.

Pigiau už akmens anglį, bet brangiau už malkas kainuojantys pjuvenų briketai, pasak gamintojų, savo pirkėją turi, bet paklausa jų auga tik užsienyje.

„Už malkas yra kaitresni. Tona briketų atstoja 4–5 kietmetrius malkų. Šiek tiek briketai yra brangesni. Bet kokybiški, transportavimas, sandėliavimas yra patogesnis“, – tvirtina UAB „Medinukas“ administratorė Dovilė Morkūnienė.

Mišraus lapuočių pjuvenų briketų tona kainuoja nuo 400 iki 420 litų. Pjuvenų briketai muša malkų kainas. Šių kubas priklausomai nuo medienos rūšies kainuoja nuo 70 iki 120 litų.

Tokiu metu kietąjį kurą perka švietimo įstaigos – kaip tik dabar vyksta viešieji konkursai. O ir privačios įmonės, kurios tik gali, bėga nuo dujomis kūrenamų katilinių, nes dujų kaina esą jau pradeda siekti beprotišką ribą. Vis dėlto pagrindinė kietojo kuro pirkėjų lavina paprastai būna vasarą – žmonės iš anksto stengiasi apsirūpinti žiemai, ieško nuolaidų.

„Perku prakuroms malkų truputį, o paskui perku anglių, durpių briketų. Sakyčiau, kad kokybė gana gera. [Anglimi šildytis] brangoka, bet ką pigiau nupirksi“, – sako Alytaus rajono gyventoja Elena Šivickienė.

Fiziniai asmenys, prasidedant šildymo sezonui, į kuro pardavimo aikšteles užsuka tik retkarčiais – mažais kiekiais perka fasuotus briketus.

„Pirkom durpių briketus. Mes atvažiuojam kas du mėnesius. Kai būna šalčiau – kartą per mėnesį“, – pasakoja Alytaus rajono gyventoja Edita Kupstienė.

„Fasuota produkcija yra visa – ir durpių briketus fasuojam, ir akmens anglį. Po 25 kilogramus, po 50 gerai perka. Mes išfasuojam per mėnesį iki 70 tonų“, – sakė UAB „Grasta“ Alytaus aikštelės sandėlininkė Aldona Sutkaitienė.

Tarp gyventojų populiarėja šiaudų briketai – jie esą dega ilgiau nei malkos, išskirdami dvigubai daugiau šilumos, be to, yra ekologiški.