Kaip rašo newsru.com, nuo 2012 m. sausio iki 2015 m. sausio regionų skolos padidėjo 78 proc.
Greitai skolų našta Rusijos regionų finansams taps kritine ir jiems galbūt prireiks finansinės pagalbos iš Federalinio biudžeto, kuris jau yra deficitinis.

Sunkios ekonominės padėties, kurioje atsidūrė regionai, pagrindine priežastimi agentūra vadina 2012 m. V. Putino išleistus „gegužės nurodymus“, kuriuose Rusijos prezidentas pažadėjo dvigubai padidinti socialines išlaidas. Agentūros vertinimu, išlaidos vykdant šį pažadą vertinamos 2,4 trln. rublių (38,5 mlrd. eurų).

„Norėdami suprasti, kokia Rusijos finansų padėtis, atkreipkite dėmesį į tokias vietas, kaip Čiukotka, teritorija, atskirta nuo Aliaskos siaura įlanka“, – teigia amerikiečių analitikai.

Vietos vyriausybė įlindo į skolas, kurios prilygsta 114 proc. jo pajamų, – didžiausias Rusijoje, „Standard&Poor‘s“ duomenimis. Regionai nuo Belgorodo iki trijų Šiaurė Kaukazo respublikų taip pat kelia nerimą savo skolos koeficientu, didesniu nei 100 proc., pabrėžia analitikai.

„Didelio regiono defoltas gali užblokuoti priėjimą prie rinkos pačiai Finansų ministerijai“, – teigė „S&P“ analitikas Karenas Vartapetovas.

Grėsmės municipaliniams finansams didėja kaip sniego rutulys, sankcijos dėl Ukrainos riboja priėjimą prie kapitalo rinkų, versdamos vietos valdžias finansuoti išlaidas socialiniams poreikiams, imant brangesnes paskolas iš bankų.

Maskva nori palengvinti krizę, suteikdama regionams pagalbą, keisdama skolinius įsipareigojimus ir komercinius kreditus subsidijuotais kreditais iš federalinio biudžeto su 0,1 proc. metine palūkanų norma“, – pabrėžiama straipsnyje.

Rusijos Finansų ministerija neatsakė į prašymą pakomentuoti regionų biudžetų riziką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (460)