Sviesto kainos Čikagos prekių biržoje šį mėnesį pasiekė 3,44 JAV dolerio už svarą (0,45 kilogramo). Anot JAV Žemės ūkio departamento, tai aukščiausias lygis per visą prekybos istoriją.

Kainos į viršų Amerikoje šovė dėl susvyravusio paklausos ir pasiūlos santykio. Teigiama, kad dėl sumažėjusio pieno tiekimo ir padidėjusio grietinėlės suvartojimo kitų produktų, visų pirma – ledų, gamyboje, sviesto JAV šiemet pagaminta mažiausiai per pastaruosius penkerius metus.

Dėl itin karštos praėjusios vasaros, galvijų ūkiai primelžė mažiau pieno, o vartotojai reikalavo daugiau ledų ir kitų produktų. Anot Žemės ūkio departamento, sviesto suvartojimas šiemet JAV išaugo 8,2 proc., tačiau gamyba ir importas – tik 4 procentais.

Delfi kalbinti ekspertai sako, kad Europoje ir Lietuvoje dėl kainų šuolio JAV nerimauti nereikėtų, nes pienas ir jo produktai pastaruoju metu kaip tik pinga.

Pagrindo kainoms augti nėra

„Žaliavinis pienas šiuo metu pabrango, tad iš paskos gali kilti ir kitų produktų kainos. Bet tikrai nereikėtų kalbėti apie kažkokius katastrofiškus kainų šuolius“, – teigia „Norfos“ įmonių grupės savininkas Dainius Dundulis.

Tiesa, jis pažymi, kad gali susidaryti sąlygos brangti margarinui, ypač – aukščiausios kokybės, kadangi auga kai kurių aliejų kainos.

Dainius Dundulis

„Pagrindinė margarino sudedamoji dalis yra aliejus. O, pavyzdžiui, alyvuogių aliejus pabrango apie tris kartus. Dabar litras neišpilstyto alyvuogių aliejaus pas gamintojus kainuoja apie 10 eurų, kai būdavo apie 3-4 eurus. Tad dabar iš alyvuogių aliejaus pagaminto margarino kaina būtų fantastinė“, – kalba verslininkas.

Visgi jis sako, kad absoliučiai didžiausia dalis Lietuvoje parduodamo margarino yra gaminama iš rapsų aliejaus, o šios žaliavos kainos laikosi stabili ir nėra ženklų, kad jos staiga imtų kilti.

Kainų palyginimo portalo Pricer.lt vadovas Arūnas Vizickas taip pat teigia, kad sviesto kainos Lietuvos parduotuvėse nukrito ir į viršų kilti nebeturėtų.

„Pieno produktai eina pigimo kryptimi, nes ir žaliavos supirkimo kainos yra pakritusios. Matome labai daug akcijų, kai 200 gr. sviesto siūloma už 1,59 euro ar panašiai. Privačių prekybininkų prekės ženklų sviestas pardavinėjamas ir už 1,33-1,40 euro“, – komentuoja A. Vizickas.

Pasak jo, sviesto kainų šuolis Jungtinėse Valstijose yra lokalus reiškinys, bet, be abejo, JAV rinka yra labai didelė, todėl joje stebimos tendencijos gali padaryti šiokią tokią įtaką Europai, bet ji nebūtų didelė.

Arūnas Vizickas

„JAV rinkos poreikiai teoriškai gali sumažinti pasiūlą Europoje, bet šiuo metu sakyčiau, kad mūsų regione matomos labiau defliacinės nuotaikos“, – sako A. Vizickas.

Europoje sviestas pinga

„Luminor“ banko ekonomistas Žygimantas Mauricas taip pat teigia, kad tokių produktų kaip sviestas rinkos yra lokalios, tad žvalgytis į kainas JAV šiuo atveju neverta: „Sviesto rinkos būna pakankamai lokalizuotos, nes tai vis tiek yra produktas, kuris turi savo galiojimo laiką ir kurį nėra paprasta transportuoti.“

Ž. Maurico teigimu, pieno kainos Europoje šiuo metu yra nukritusios, o tai lemia, kad mūsų žemyne pinga ir sviestas.

Žygimantas Mauricas

„Pernai sviesto kainų šuolis Europoje buvo labai didžiulis, bet dabar matome žymų kritimą. Pavyzdžiui, Vokietijoje sviestas jau kainuoja tik 10 proc. daugiau nei 2019 m., Lenkijoje irgi tik keliolika procentų. Tik Lietuvoje sviestas pinga šiek tiek lėčiau dėl tam tikro rinkos inertiškumo“, – aiškina ekonomistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)