„Financial Times“ praneša, kad dėl sumažėjusio vartojimo Pietų Europos šalyse alyvuogių aliejaus kaina pasiekė savo žemiausią tašką per paskutinį dešimtmetį. Prie kainos kritimo prisidėjo ir prastesnis praėjusių metų alyvuogių derlius Ispanijoje. Aukščiausios kokybės alyvuogių aliejaus kaina gegužės mėnesį rinkoje nukrito iki 2,9 tūkst. dolerių (7,9 tūkst. Lt) už toną. Dar 2005 m. už toną šio tipo aliejaus buvo mokama 6 tūkst. (16,3 tūkst. Lt). Ispanija, Italija ir Graikija yra didžiausios alyvuogių aliejaus gamintojos pasaulyje.

Importuotojai pajuto tik 1 proc. pigimą

Į Lietuvą alyvuogių aliejų importuojančios įmonės „Anira“ direktorius Antanas Stancevičius teigė, kad per pastaruosius penkis mėnesius alyvuogių aliejaus kaina buvo stabili. „Nuo metų pradžios kainos svyravimai neviršija 1 proc. Tai priklauso nuo transportavimo kaštų ir Pietų Europos kraštų produkcijos saugojimo išlaidų“, - pasakojo pašnekovas.

Pasak įmonės vadovo, lietuviai alyvuogių aliejaus pigimo nepajus. „Šis kainų pokytis priklauso nuo vidinių tiekėjo ar gamintojo kaštų ir yra per mažas, kad mažmeninės prekybos kaina sureaguotų“, - teigė A. Stancevičius.

„Bennet“ įmonės, prekiaujančios specifiniu regioniniu alyvuogių aliejumi, prekės ženklo vadybininkė Inga Janulytė teigė, kad jų platinamas aliejus nepigs. „Mūsų parduodamas ispaniškas aliejus yra ribotos gamybos, todėl jis nepinga“, - kalbėjo vadybininkė.

Pasak pašnekovės, išskirtinių prekės ženklų alyvuogių aliejus ne taip reaguoja į bendrą kainos kritimą rinkoje. „Nemažai yra tokių ūkių, kurie pagamina tik ribotą kiekį produkcijos, kurio ir taip nelabai užtenka paklausai patenkinti, todėl tokių rūšių produktų kainos nemažėja“, - komentavo I. Janulytė.

Parduotuvėse kainos vis dar tos pačios

„Norfos mažmena“ atstovas spaudai Darius Ryliškis teigė, kad kol kas jokių signalų iš tiekėjų, kad alyvuogių aliejaus kainos kris, nėra. „Šiuo metu prekiaujama seno derliaus alyvuogių aliejumi. Jei šiemet alyvuogių derlius iš tiesų bus labai geras, aliejaus kainos galėtų sumažėti rudenį“, - prognozavo mažmeninės prekybos tinklo atstovas.

Prekybos tinklo duomenimis, alyvuogių aliejus sudaro tik 10 proc. visų aliejų pardavimų. Per mėnesį parduodama apie 25 t. alyvuogių aliejaus. „Pastaruosius trejus-ketverius metus alyvuogių aliejaus kaina stabiliai mažėjo ir šiuo metu nebėra tokio didžiulio kainų skirtumo tarp alyvuogių ir saulėgrąžų aliejaus. Todėl vidutines pajamas gaunantis pirkėjas vis dažniau gali sau leisti jį įsigyti“, - pardavimo tendencijas komentavo D. Ryliškis.

„Maxima” atstovė spaudai Olga Malaškevičienė pastebėjo, kad tarp vartotojų saulėgrąžų aliejus vis dar populiaresnis nei alyvuogių, kurio parduodama devynis kartus mažiau. „Tačiau pastebime, kad alyvuogių aliejus kasmet populiarėja. Jį dažniausiai renkasi sveikos mitybos šalininkai, naudoja salotoms. Kepimui labiau perkamas pigesnis saulėgrąžų ar rapsų aliejus“, - pasakojo pašnekovė. Pasak mažmeninės prekybos tinklo atstovės, prekyba alyvuogių aliejumi suaktyvėja pavasarį, kai prasideda šviežių daržovių sezonas.

O. Malaškevičienė teigė, kad jos atstovaujamame prekybos tinkle alyvuogių aliejaus kainos yra stabilios, jos nekito ir žiemą, kai Europoje šio tipo aliejus brango. „Kol kas tiekėjai kainų mažėjimo neprognozuoja – alyvuogių aliejaus kainoms įtakos galėtų turėti tik rudenį laukiamas naujas alyvuogių derlius“, - komentavo atstovė spaudai.

Mažmeninės prekybos centruose alyvuogių aliejaus kainos prasideda nuo 7 Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)