Motorizuoti turistai ilgai neužsibūna

Kaip sakė vienas iš projekto koordinatorių, Nemuno euroregiono Marijampolės biuro vadovas Gintaras Skamaročius, projekte dalyvaujančios savivaldybės, tarp jų ir Alytaus miesto bei rajono, už ES lėšas galės parengti galimybių studijas ir parinkti vietas moderniems kempingams statyti bei įrengti.

Kai vietos kempingams bus surastos ir savivaldybių tarybos jas patvirtins, bus skirta pinigų detaliesiems planams ir kempingų techninei dokumentacijai parengti.

Vėliau visų projekte dalyvaujančių savivaldybių vardu bus paruošta paraiška gauti lėšų kempingams statyti. Numatyta išleisti leidinį, kuriame bus pristatyti Pietų Lietuvoje veikiantys kempingai ir poilsiavietės, surengti mokymai kempingų valdytojams.

Miesto savivaldybės meras Vytautas Kirkliauskas, tardamas sveikinimo žodį, sakė, kad kasmet vis daugiau motorizuotų turistų užsuka į Alytų, aplanko kitas Dzūkijos vietas. Deja, jie čia ilgiau pasilikti negali, nes Pietų Lietuvoje beveik nėra europinius standartus atitinkančių kempingų.

"Įgyvendinus projektą bus pastatyti modernūs kempingai, ir europiečiai, keliaudami po mūsų regioną, galės geriau jį pažinti, tinkamai pailsėti",- kalbėjo V.Kirkliauskas.

"Kempingas yra aptverta, saugoma teritorija stovyklauti turistams (daugiausia motorizuotiems), gyventi nameliuose".

Siūlė nekartoti klaidų

Turizmo departamento atstovas Gintautas Indriūnas pasitarimo dalyviams siūlė susipažinti su kempingų statyba Utenos regione ir nekartoti klaidų: laiku išspręsti žemės nuomos, mokesčių klausimus. Lietuvoje yra vos 16 kempingų, o įregistruoti tik keturi. Jo nuomone, įgyvendinant projektą reikėtų iš karto nustatyta tvarka parinkti ir objektų valdytojus, antraip šalies ūkio ministras Viktoras Uspaskichas gali neskirti lėšų kempingams projektuoti ir statyti.

G.Indriūnas minėjo, kad motorizuoti turistai daugelyje ES senbuvių sudaro beveik penktadalį visų turistų. Tad jeigu Pietų Lietuvoje per kelerius metus iškils 5-7 šiuolaikiški kempingai, turistų gerokai padaugės.

Polas Tommasenas, Danijos kempingų tarybos konsultantas, papasakojo apie šios šalies kempingų verslo ypatybes, reikalavimus kempinguose teikiamoms paslaugoms.

"Alytaus naujienoms" pasidomėjus, kurioje Alytaus vietoje ketinama statyti modernų kempingą, V.Kirkliauskas sakė, kad darbo grupės nariai apžiūrėjo tris: Dainų slėnį, vietą prie Nemuno Pirmajame Alytuje ir aikštelę Ulonų gatvės pabaigoje. Pasak laikinai einančios Ekonomikos ir investicijų departamento direktorės pareigas Ekonomikos ir turto skyriaus vedėjos Monikos Česynienės, miesto savivaldybė, kaip projekto "Kempingų plėtra Lietuvos ir Lenkijos pasienio regione" partnerė, prisidės 8,5 tūkstančio litų. Už šias lėšas bus parengta kempingo galimybių studija ir techninė dokumentacija.

Pasitarime dalyvavo ir vieno iš projekto partnerių Lenkijoje - Punsko valsčiaus - viršaitis Vytautas Liškauskas.