Užsienio investuotojas – baltarusių kilmės amerikiečių verslininkas Maratas Novikovas rizikuoja likti be nieko.

Analitikų teigimu, tokie Baltarusijos valdžios veiksmai žlugdo viltis pritraukti užsienio investuotojų.

M. Novikovas pradėjo bendradarbiauti su didžiausiais Baltarusijos fabrikais dešimto dešimtmečio viduryje, iki spalio 12 d. per bendrovę „Double Star International” valdė 36 proc. akcijų fabrike „Spartakas“ ir 22,5 proc. akcijų fabrike „Kommunarka“. Dalis analitikų tvirtina, kad M. Novikovui priklausė kur kas daugiau akcijų – atitinkamai iki 54 ir 34 proc., o dalį akcijų investuotojas nupirko iš fizinių asmenų, buvusių ir esamų fabriko darbuotojų.

Valstybei priklausė kur kas mažiau akcijų – 13,9 proc. („Spartakas“) ir 22 proc. („Kommunarka“).

Penktadienį A. Lukašenka atvyko į fabriką „Kommunarka“ ir pareikalavo gražinti didžiausias konditerijos įmones valstybės valdymui.

„Nuo rytojaus vadovai (fabrikų „Spartakas“ ir „Kommunarka“) priima sprendimus kartu, kaip valstybinės įmonės, pamiršę, kad kažkada buvo stebėsenos tarybos“, – pareiškė Baltarusijos lyderis.

„Pas mus tokių įmonių niekada nebus privatizuota be prezidento sutikimo. Įsidėmėkite tai kartą ir visiems laikams, – pridūrė jis. – mano sprendimas vienareikšmis, neatsižvelgiant į jokius investuotojus ir investicijų klimatą.“

Naujienų agentūros, rašydamos apie valstybės vadovo vizitą į garsų šokolado fabriką, perteikė daugelį citatų, iš kurių buvo aišku viena – prezidentas piktas, o užslėptos reikšmės turi istorinis kontekstas.

„Tai kryžius viltims ir siekiams pritraukti investuotojų. Kam rašyti, įgarsinti planus ateinančiais metais pritraukti 4–5 mlrd. dolerių investicijų, jeigu valdžia viską daro, kad tik investuotojai neateitų“, – pastebėjo tyrimų centro „Liberalų klubas“ direktorius Jevgenijus Preigermanas.

Jis priminė, kad dėl tokio pobūdžio skandalų dešimtą dešimtį Baltarusiją paliko „Ford“, vėliau – Rusijos bendrovė „Baltika“, o šiai taip ir nepavyko susigražinti indėlių į Baltarusijos kapitalą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)