Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija siūlo naują minimalią mėnesio algos skaičiavimo metodiką – pagal ją minimalus mėnesinis atlyginimas (MMA) turėtų siekti pusę vidutinio atlyginimo. Taip, kaip rekomenduoja Europos profesinių sąjungų konfederacija.

„Tikimės, kad susiderėsime ir baigsime tuos visus populizmus. Mes apskritai siūlytume, kad vidutinis darbo užmokestis būtų nustatomas arba metų gale, arba viduryje ir tada būtent pusę metų būtų mokamas jo pusės dydžio minimalus darbo užmokestis“, – tvirtino Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Nauda neaiški

Ekspertai taip iki galo ir nesutaria, ar minimalaus atlyginimo padidinimas tikrai padės dirbantiesiems.

Juk darbdavys, taupydamas pinigus, gali atleisti dalį darbuotojų ar slėpdamas mokesčius pradėti mokėti atlyginimus vokeliuose. Antra vertus, tik didesniu atlyginimu darbdaviai gali sulaikyti savo darbininkus nuo pagundų išvykti užsienin, kur minimalus atlyginimas gerokai didesnis nei vidutinė alga Lietuvoje.

Taps legalesni

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas tikina, kad MMA padidinimas būtent sumažins nelegalius atlyginimus darbuotojams. „Tikrai ne paslaptis, kad dalis atlyginimų įmonėse yra mokama nelegaliai, vadinamuosiuose vokeliuose. Šešėlinė ekonomika Lietuvoje sudaro apie 22–25 proc. Tai būtent MMA didinimas priverčia tuos darbdavius, didinant oficialią dalį, mažinti neoficialią ir taip papildyti valstybės ir „Sodros“ biudžetą“, – teigė A.Černiauskas.

Grasina bankrotais

Kad MMA skaičiavimo tvarka priklausytų nuo šalies ekonomikos, pritaria ir Lietuvos verslo darbdavių konfederacija.

Tačiau, darbdavių nuomone, minimalią algą reikėtų sieti ne su vidutiniu atlyginimu Lietuvoje, o su kitais ekonominiais šalies rodikliais. Mat padarius, kaip reikalauja profsąjungos, daliai verslininkų esą grėstų pražūtis.

„Jeigu toks sprendimas būtų priimtas, kas gali paneigti, kad stipriai sumažėtų įmonių skaičius ir į jų vietą kažkas ateitų su savo produktais – iš tų šalių, kur tos prekės ir paslaugos būtų pigesnės“, – kalbėjo Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinis direktorius Danas Arlauskas.

Anot jo, minimalus atlyginimas jau dabar auga su ekonomikos dydį apibūdinančiu bendru vidaus produktu (BVP).

„Per 6 metus BVP pakilo 38 proc., vidutinis atlyginimas – 44 proc., o minimalus atlyginimas – 39 proc. Taigi proporcija yra išlaikoma“, – aiškino D.Arlauskas.