Tad Vyriausybė turėtų rengtis šiam brangimui ir pradėti kelis šimtus milijonų litų kainuosiančią namų renovacijos programą, kad jie geriau laikytų šilumą ir jiems šildyti užtektų mažiau dujų. Tai A. Kubilius sakė pirmadienį spaudos konferencijoje Seime.

"Nepaisant to, koks bus dujų įstatymas, "Gazprom" yra pasiruošęs kelti dujų kainą Lietuvai ir kitoms Baltijos valstybėms iki europinių standartų. Šis didėjimas gali būti greitesnis, jeigu "Gazprom" supyks, tačiau bet kuriuo atveju jis faktiškai yra neišvengiamas", - tikino konservatorius.

Jo vertinimais, dujų kaina Lietuvoje artimiausiais metais pabrangs 60-100 procentų. Dvigubas dujų kainų brangimas reiškia 50 proc. didesnes šildymo išlaidas, skaičiavo A. Kubilius.

Birželį "Gazprom" valdybos vicepirmininkas Aleksandras Riazanovas paskelbė, jog trejus metus į Baltijos šalis eksportuojamų dujų kaina bus laipsniškai didinama, siekiant sulyginti ją su Vakarų Europos šalims tiekiamų dujų kaina.

Lietuvai tai reikštų dujų pabrangimą beveik dvigubai - Vyriausybės duomenimis, Europos Sąjungoje (ES) dujos vidutiniškai kainuoja apie 140 JAV dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų, o Lietuvoje - 85-90 JAV dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų, pigiausiai tarp ES šalių.

Rugpjūtį "Gazprom" pasiūlė dvejus metus nedidinti dujų perdavimo ir paskirstymo tarifų, jei Lietuva pakeistų dujų rinkos reguliavimo tvarką. "Lietuvos dujų" vertinimu, šie tarifai įmonėms sudaro apie 20 proc. dujų kainos, o smulkiesiems vartotojams - 80 procentų.

Kad tai būtų padaryta, "Gazprom" iškėlė keturias sąlygas. Pirma, daugiau kaip 1 mln. kubinių metrų dujų per metus sunaudojantys vartotojai turėtų tapti laisvaisiais, tuomet kainos jiems nebūtų reguliuojamos. Šiuo metu laisvai dujų tiekėją renkasi sunaudojantys daugiau kaip 15 mln. kubinių metrų dujų per metus.

"Gazprom" taip pat reikalauja nustatyti "aiškią" dujų kainų nustatymo metodiką. Taip pat prašoma neleisti stambioms įmonėms tiesiogiai prisijungti prie magistralinio dujotiekio ir taip apeiti "Lietuvos dujas". Tokį norą yra pareiškusi Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidento Bronislovo Lubio kontroliuojama Jonavos azotinių trąšų gamybos bendrovė "Achema".

Ketvirtoji sąlyga - dujų transportavimo tarifas turi būti nustatomas pagal atstumą, o ne pagal dujas perkančios bendrovės centrinės būstinės vietą. Anot "Lietuvos dujų" akcininkų, esama tvarka piktnaudžiauja "Litesko" ir "E Energija", nuomojančios šilumos tinklus įvairiose Lietuvos vietovėse.

Ketvirtadienį Premjeras Algirdas Brazauskas paprašė Seimo Vyriausybei grąžinti koreguoti Gamtinių dujų įstatymo pataisas. Jis tvirtino, jog jei iš įstatymo nebus pašalintos "Lietuvos dujų" akcininkams "Gazprom" ir "E.On" nepatinkančios sąlygos, Lietuvai "Gazprom" smarkiai kels dujų kainas.

"Dujų kaina, galiu drąsiai ir tiesiai sakyti, priklausys nuo tų sprendimų, kokius mes su jumis priimsime. Mes šiandien dar neturime (nuo kitų metų galiosiančios, - ELTA) kainos, ir mums neatsako, kokia bus kaina, nes laukia, koks bus šių įstatymo projektų likimas", - kalbėjo A. Brazauskas.

Dabartiniame pataisų projekte esantis "Gazprom" nepasitenkinimą sukėlęs siūlymas griežčiau reguliuoti "Lietuvos dujų" kainą atsirado Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho iniciatyva. "Gazprom" yra vienintelis gamtinių dujų tiekėjas Lietuvai.

2004-aisiais Lietuvoje sunaudota 2,881 mlrd. kubinių metrų dujų - 0,4 proc. mažiau nei 2003-iaisiais (2,894 mlrd. kubinių metrų).

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją