Trečiadienį skaitytoje paskaitoje ministras pirmininkas dėstė argumentus, kodėl būtent Lietuvoje labiausiai apsimoka investuoti. Pasak A. Kubiliaus, čia žemi gamybos kaštai, gerai išvystyta infrastruktūra, geografiškai patogi šalis, įsikūrusi tarp Vakarų ir Šiaurės Europos ir Rytų, turinti milžinišką potencialą ir norą augti.

Sausakimšoje instituto salėje buvo ir stovinčių, kurie įdėmiai klausėsi premjero paskaitos apie Lietuvą, jos pasiekimus, problemas ir jų sprendimo būdus. Auditorija premjero paskaitoje reagavo labai gyvai. Buvo klausiama, ką premjeras patartų krizės parklupdytai Graikijai.

„Graikija neturi kito pasirinkimo. Stebuklų negali laukti, nes stebuklų nebūna. Graikijos Vyriausybė turės mažinti išlaidas ir taupyti, tai yra privalės daryti tą patį, ką jau padarė Lietuva“, – sakė ministras pirmininkas.

Dėstytojų ir studentų auditorija įvertino A. Kubiliaus humoro jausmą, kai premjeras išreiškė apgailestavimą, kad Žydrūnas Ilgauskas žaidžia už „Cleveland Cavaliers“, o ne už Bostono „Celtics“, kurie šiomis dienomis kaip tik varžosi tarpusavio kovose, deja, ne Bostono mylimos krepšinio komandos naudai.

Taip pat trečiadienį A. Kubilius susitiko su MTI prezidente Susan Hockfield. Aptartos MTI galimybės bendradarbiauti su Vilniaus universitetu, pirmiausia nanotechnologijų, biotechnologijų ir kitose srityse; pristatytos galimybės, kurias atveria Lietuvoje kuriami penki mokslo slėniai – integruoti tyrimo, aukštojo mokslo ir verslo centrai. Susitikime dalyvavo ūkio ministras Dainius Kreivys, Vilniaus universiteto prorektorius Juras Banys, Vilniaus universiteto Taikomųjų mokslų instituto direktorius Artūras Žukauskas, Biotechnologijos instituto laboratorijos vedėjas Saulius Klimašauskas.

Pagal „US News and World Report“ reitingus, MTI yra ketvirtas geriausias JAV universitetas, pasaulyje užima devintą vietą. MTI fizika ir inžinerija istoriškai buvo stipriausioji MTI pusė, tačiau pastaraisiais dešimtmečiais daug dėmesio skiriama biotechnologijoms, IT, ekonomikai ir vadybai. Institute dirbo arba dirba 75 Nobelio premijos laureatai.

Trečiadienio rytą premjeras pusryčiavo su Joe Fulleriu, žinomo konkurencingos ekonomikos stratego Michaelo Porterio bendrovės „Monitor Group“ vadovu. Su J. Fulleriu A. Kubilius aptarė Lietuvos potencialą vystyti žinių ekonomiką. J. Fulleris ir Michaelas Porteris parašė pasaulinio garso knygas „Konkurencinis pranašumas“ ir „Konkurencinga strategija“.

Premjeras taip pat susitiko su investavimo bendrovės „Liberty Mutual Group“ vadovu Tedu Kelly.

Apsilankymas MTI pratęsia A. Kubiliaus vasario mėnesio vizitą JAV, kai premjeras Silicio slėnyje Kalifornijoje ir Niujorke susitiko su įtakingų aukštųjų technologijų bendrovių vadovais ir ieškojo galimybių pritraukti investicijas į Lietuvos aukštųjų technologijų sektorių.

Premjeras A. Kubilius Jungtinėse Amerikos Valstijose pradėjo penkių dienų darbo vizitą. Pagrindinis vizito tikslas – tolesnė investicijų paieška, tačiau numatyti ir susitikimai su aukšto rango valstybės pareigūnais, tarp jų – JAV Valstybės sekretore Hilary Clinton.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)