Nors Seimo Ekonomikos komitetas ragino palikti galioti anksčiau priimtą akcizo mažinimą, tik 34 Seimo nariai palaikė šią mintį, prieš pasisakė 63, susilaikė 2. Balsuojant dėl prezidentės siūlymo palikti galioti ankstesnį akcizą balsavo 69, prieš buvo 8, susilaikė 18.

Kiek anksčiau Seimo sumažintas alkoholio akcizo tarifą reikėjo persvarstyti iš naujo, nes parlamentarai gruodžio 16 d. iš pirmo karto nesutiko su prezidentės D. Grybauskaitės siūlymu laikyti įstatymą nepriimtu.

Pagrindinis – Ekonomikos komitetas siūlė neatsižvelgti į prezidentės pastabas, kurias ji išsakė vetuodama įstatymo pakeitimą. Jis nepritarė ir papildomo - Sveikatos reikalų komiteto siūlymui atmesti akcizą alkoholiui mažinantį įstatymo projektą.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos vardu kalbėjusi Vida Marija Čigriejienė ragino rūpintis konstituciškai svarbiu tikslu – žmonių sveikata. Ji abejojo, ar teisinga būtų ekonominės gerovės siekti žmonių sveikatos kaina.

Opozicinės Krikščionių partijos frakcijos vardu Jonas Ramonas ragino pasisakyti prieš akcizų mažinimą ir įsiklausyti į Vyskupų konferencijos perspėjimus. „Klysti žmogiška, pasilikti klaidoje – velniška, o pakilti – dieviška“, - dvasininkų žodžius kartojo parlamentaras.

Krikščionių partijos frakcijos narys Mantas Varaška išsakė frakcijai prieštaraujančią nuomonę ir peikė bažnyčios įsikišimą.

Socdemas Vytenis Andriukaitis, pasisakęs prieš akcizo mažinimą, nepraleido progos pasišaipyti iš J.Ramono, kuris iš Seimo tribūnos pasirodė, kaip „gilus krikščionis“. Politikas ragino nepainioti pasaulietinių klausimų su bažnytiniais. Jis peikė bažnyčios grasinimus iškabinti prie maldos namų nuotraukas politikų, kurie balsuos už alkoholio akcizo sumažinimą.

Tačiau jis taip pat peikė akcizo mažinimo užtarėjus, kad jie spekuliuoja darbo vietų sumažėjimu ir kontrabanda. „Tai didelė bėda, bet nedora ja prisidengti, - sakė jis ir ragino nenuleisti rankų kovojant su paplitusiu alkoholio vartojimu. - Negalime sutikti su tokiu staigiu akcizo sumažinimu.“

Ketvirtadienį Seime iš pradžių nebuvo ypatingai daug norinčių pasisakyti dėl šio įstatymo, ypač užtarti akcizų mažinimą.

„Salėje drąsių mažai beliko“, - pastebėjo akcizo mažinimą remianti Darbo partijos frakcijos narė Loreta Graužinienė. Ji argumentavo, kad tai mokestinis įstatymas, priemonė kovai su korupcija, o su alkoholizmo problema reikia kovoti kitomis priemonėmis. Ji tikino, kad akcizas buvo anksčiau užkeltas per stipriai, svarstė, kad galbūt dabartinis mažinimas irgi yra per drastiškas, tačiau visgi ragino akcizą mažinti.

Seimo nare išdrįso pasekti ir „tvarkietis“ Remigijus Ačas, kuris siūlė kolegoms pasivažinėti po Lietuvą ir pastebėti, ką geria žmonės. Jis tikino, kad susiduria su samagono ir kontrabandinės rusiškos degtinės vartojimu. Jis sakė, kad politikų užsimerkimas ir apsimetimas, kad to nemato, alkoholio vartojimo problemos anaiptol nesprendžia.

Liberalų sąjūdžio frakcijai priklausantis Laimontas Dinius irgi priminė, kad Sovietų sąjungai vadovavusio Michailo Gorbačiovo laikais buvusi paskelbta kova su alkoholizmu, alkoholio draudimas, naudos nedavė. „Argi žmonės negerdavo?“ – atsipeikėti kolegas ragino jis.

DELFI primena, kad Seimas akcizo tarifą alkoholiui buvo sumažinęs 27,5 proc. - nuo 4416 Lt iki 3200 Lt už etilo alkoholio hektolitrą. Skaičiuojama, jog dėl to biudžetas gali netekti apie 100 mln. Lt pajamų.

Nuo 2009 m. sausio akcizas etilo alkoholiui padidėjo 15 proc., o kitiems alkoholiniams gėrimams – 10-20 proc.

Parlamentarai taip pat anksčiau pritarė prezidentės veto, kuris neleido prekybos alkoholiu laiko pailginti iki 24 val.


Ketvirtadieni 18:00 val. BTV laidoje „Karstas vakaras" apie tai diskutuos Seimo Sveikatos reikalu komiteto pirmininkas Antanas Matulas

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją