Leiboristų partijos atstovas Lietuvoje lankėsi neformaliame už sanglaudos politiką atsakingų Europos Sąjungos šalių ministrų susitikime. Po jo airių politikas pasidalijo mintimis apie Airijos ekonomikos pulsą ir artimiausią ateitį bei grėsmes.

- Paskutinė krizė Airijai buvo labai nemaloni. Kaip šalis gyvena šiuo metu?

- Išgyvenome sėkmingą „keltų tigro“ fenomeną, kai mūsų ekonomika greitai ir dideliais tempais augo, galimybė įdarbinti daugiau žmonių džiugino, tačiau krizei smogus griuvo bankų sistema ir tai pareikalavo daugybės pinigų. Taip pat žlugo Airijos statybų sektorius. Taigi, paskutinius penkerius metus turėjome labai didelių problemų, bet šiuo metu viskas stabilizuota. Paskutinius dvejus metus ekonomika auga, o kitiems metams žadamas 2 proc. augimas.

Dabar valdžioje esantys politikai buvo išrinkti prieš trejus metus. Mes paveldėjome ES ir TVF programą, kuri užsibaigs po mėnesio. Taigi, Airija vėl atgaus savo ekonominę nepriklausomybę. Esu labai optimistiškai nusiteikęs mūsų ateities atžvilgiu.

Darbo vietų skaičius didėjo. Per paskutinius metus mums pavyko sukurti papildomai apie 50 tūkst. naujų darbo vietų. Pavyko pasiekti nedarbo lygio mažėjimo. Žinoma, kol kas skaičiai nėra idealūs, bet juda teigiama kryptimi.

- Kokias grėsmes matote kol kas sėkmingam Airijos atsitiesimui?

- Manau, kad daugiausia grėsmių – išorinės. Mums pavyko stipriai padidinti savo konkurencingumą, pavyko įgyvendinti daugybę reformų per paskutinius trejus metus – pagerinome viešąsias paslaugas, politikos įgyvendinimo strategijas ir tapome patrauklesni verslui. Vėl galime stebėti didelį tiesioginių užsienio investicijų srautą Airijoje. Mūsų eksporto rezultatai niekada nebuvo tokie geri.

Žinoma, vidaus ekonomika kol kas nekyla, bet tai lemia faktas, kad mes išimame pinigus iš vidinės ekonomikos dėl padidintų mokesčių ir sumažintų valdžios išlaidų.

Savo galimybių ribose mes padarėme viską, ką reikėjo. Taigi, belieka tik išorės grėsmės – problemos kitose euro zonos šalyse. Tikėkimės, kad šių grėsmių nebeliks, nes ES daug dirbo prie to.

Airijai, kaip ir Lietuvai, yra skausminga emigracija. Ar Airijai pavyksta išlaikyti geriausius žmones šalyje?

- Kadangi esame maža sala, tradiciškai mes visuomet turėjome emigraciją į JAV, Didžiąją Britaniją, Australiją, Kanadą. Situacija buvo šiek tiek pasikeitusi „keltų tigro“ periodo metu. Tuomet buvo galima stebėti didelę imigraciją į Airiją, tačiau net ir tuo metu airiai vykdavo į kitas šalis mokytis, įgauti darbo patirties.

Paskutiniais metais daug išsilavinusių airių buvo priversti išvykti į užsienį, kad rastų sau tinkamą darbą. Tačiau tikimės, kad bus galima šiuos žmones susigrąžinti, kai artimiausiais metais Airijos ekonomika augs.

- Ar susiduriate su teigiamais „protų nutekėjimo“ padariniais?

- Žinoma, kaip ir Lietuva, mes norime protingiausius žmones išlaikyti šalyje, tačiau išvykusieji taip pat tampa jungtimi, leidžiančia pasiekti kitas rinkas. Kai lankiausi Singapūre, sutikau daug airių, kurie užima aukštas pozicijas versle. Jie tampa platforma Airijai pradėti bendradarbiauti verslo klausimais su Azijos šalimis.

Brendanas Howlinas
- Airija kartais kritikuojama už savo palankią mokesčių sistemą verslui. Kartais šalis netgi palyginama Europos „mokesčiu rojumi“.

- Mokesčių politika nėra Europos Sąjungos susitarimo reikalas. Dauguma šalių pavydžiai žiūri į Airijos mokesčių sistemą. Mes turime labai skaidrią mokesčių sistemą įmonėms. Pelno mokestis siekia 12,5 proc.

Daug šalių turi didesnį mokestį, tačiau, jei pažiūrėtume iš arčiau, dažnai taikomos įvairios lengvatos ar netolygus mokesčių tarifas šalies viduje pagal regionus. Taigi mūsų pagrindinis tikslas yra būti visiškai atviriems ir tiksliems mokesčių sistemoje. Tos šalys, kurios kritikuoja Airiją, turėtų pasižiūrėti į savo mokesčių sistemas ir tapti labiau konkurencingomis.

Mokesčiai verslui yra tik vienas iš aspektų, kurie padeda pritraukti tiesiogines užsienio investicijas. Mes taip pat turime kvalifikuotą darbo jėgą, kas yra labai svarbu. Labai padeda ir anglų kalbos įgūdžiai. Taip pat daug dėmesio skyrėme, kad Airija taptų šalimi, kurioje užsiimti verslu galima lengvai.

- Nauja valdžia Airijoje įkūrė naują ministeriją, kuri atsakinga už viešąsias išlaidas ir reformas. Kokie pagrindiniai ministerijos tikslai?

- Šiuo metu Airijos valdžioje – dviejų didžiausių partijų koalicija. To pareikalavo krizė. Atsitiktinai abi partijos priėjo prie tos pačios išvados – turime turėti atskirą ministeriją, kuri reformuotų viešąjį sektorių. Taip pat reikėjo naujos ministerijos, kuri kontroliuotų išlaidas, nes to nedarant pokyčių nepasieksi.

Dabar finansų ministerija yra atsakinga už makroekonomikos planavimą, mokesčių sistemą, o mano vadovaujama ministerija kontroliuoja išlaidas ir vykdo viešojo sektoriaus reformą.

Didžiausi pasiekimai tai, kad mums pavyko laikytis nusistatytų finansinių planų. 2011 m. biudžeto deficitas siekė 11 proc. 2015 m. jis bus mažesnis nei 3 proc. Taigi, mes griežtai kontroliavome išlaidas ir kartu žiūrėjome, kaip galima investuoti į ekonomiką.

- Valdžios taupymas ir viešojo sektoriaus reformos dažnai pareikalauja viešojo sektoriaus darbuotojų atleidimo.

- Turime programą, kurios tikslas mažinti viešojo sektoriaus darbuotojų skaičių, ir tai darome be priverstinio atleidimo, o suteikiant darbuotojams paskatinimus palikti darbus patiems. Taip pat ribojame į viešąjį sektorių ateinančių dirbti naujų žmonių skaičių.

Nuo 2009 m. viešojo sektoriaus darbuotojų skaičius sumažintas apie 10 proc. (30 tūkst. darbo vietų), tačiau tai kompensavome kurdami darbo vietas privačiame sektoriuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)