Kaip rašo „Reuters“, Airijos ekonomika nuo 2014 m. augo sparčiausiai Europoje, tačiau artimi šalies prekybos santykiai su Didžiąja Britanija ir į eksportą orientuota ekonomika lemia, kad šalis yra viena iš labiausiai pažeidžiamų valstybių ES kietojo „Brexit“ atveju.

Finansų departamento įspėjimas pasirodė po to, kai penktadienį Airijos centrinis bankas perspėjo, kad „Brexit“ be sutarties gali nurėžti 4 proc. punktus nuo šalies BVP pirmaisiais metais ir iki 6 proc. punktų per dešimtmetį.

„Svarbu suprasti, kad tokios prognozės gali neaprėpti visokio pobūdžio poveikio“, - pranešime pažymėjo Airijos finansų ministras Paschalis Donohoe'as.

Pasak P. Donohoe, Airijos ekonomika, nepaisant „Brexit“ scenarijaus, augtų, tačiau BVP augimas sulėtėtų iki 2,7 proc. šiemet ir 1 proc. kitąmet nuo atitinkamai 4,2 ir 3,6 proc.

Toks scenarijus reikštų, kad darbo rinkos plėtra sulėtėtų, o nedarbo lygis per artimiausius 5 metus padidėtų 2 proc. punktais aukščiau nei „Brexit“ su sutartimi atveju, tikina P. Donohoe'as. Pasak ministro, Airijos žemės ūkio sektorius ir smulkusis bei vidutinis verslas patirtų neproporcingai didelę žalą.

Viešųjų finansų būklė taip pat prastėtų, - šiemet pirmą kartą per dešimtmetį fiksavusi teigiamą biudžeto balansą, Airijos vyriausybė turėtų sugrįžti prie 0,2 proc. deficito šiais ir 0,5 proc. deficito kitais metais.

„Trumpuoju laikotarpiu tinkama fiskalinė strategija būtų leisti viešiesiems finansams sugerti smūgį. Automatiniai stabilumo mechanizmai padėtų mūsų ekonomikai ir leistų atsirasti nedideliam biudžeto deficitui“, - sakė P. Donohoe'as.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją