Per metus – du derliai

Kai lankomės, Paulius pirmiausia mus nusiveda ne į šiltnamius, kurie matyti tik atvykus, tačiau į biurą. Jis pasakoja, kad šiuo metu čia – pats darbymetis, nuimamas derlius, o šiltnamiuose vyksta augalų kaita.

Paprašius patikslinti, ką tai reiškia, jis aiškina, kad yra raunami seniau sodinti agurkai, sodinami nauji daigai. Per metus įmonė nuima du agurkų derlius.

„Daigai buvo užsakyti, atvažiuoja iš Suomijos“, – iškart sako jis ir aiškina, kad bendrai daigai sodinami sausio viduryje, o liepos pradžioje galutinai nuimamas derlius.

Tik nuėmus pirmąjį derlių, vėl vyksta naujų daigų sodinimas, o galutinai antras derlius nuimamas lapkritį.

„Dabar nuimtas derlius mums – kiek mažesnis nei įprastai. Tai lėmė saulės intensyvumas pavasario pradžioje, nes jos buvo mažiau nei standartiškai“, – aiškina vadovas.

Jis užsimena, kad būtų galima įsigyti specialias lempas, tačiau kai energetikos sanaudos žiemą siekė tokias aukštumas – jos vis tiek būtų buvusios nenaudojamos.

Šiltnamiai – išmanūs. Juose kontroliuojamas visas klimatas. Paulius aiškina, kad matoma tiek drėgmė, tiek temperatūra, yra specialios laistymo sistemos, vėdinimas.

„Šie parametrai yra optimizuoti ir pilnai reguliuojami“, – sako jis.

Pirmųjų agurkų kainą lemia rinka

Paulius pasakoja ir apie pirmųjų lietuviškų agurkų kainas, kurios dažnai siekia aukštumas, kai šie pasirodo parduotuvių lentynose dar vasarį ir siekia apie 10 Eur/kg.

„Jie būna ką tik užauginti, kvepia, pristatyti per 10 val.nuo šiltnamio iki klientų stalo, o ne vežti savaitę ar dvi, apdoroti, kur nėra nė skonio, nė kvapo“, – teigia vadovas.

Kainas, anot jo, diktuoja rinka, o pirmieji agurkai pigūs nebūna niekur, net kaimyninėje Latvijoje. Pasak jo, jam tekę matyti, kad už pirmuosius agurkus ten buvo prašoma ir 29 Eur/kg.

„Tokia rinka, nebūna agurkų, bet yra kas nori pirmųjų, kas gali sau leisti tiek mokėti. Nereikia piktintis, kad kaina tokia“, – sako jis ir priduria, kad žiemą auginant agurkus įmonė patiria ir daugiau sąnaudų.

„Mūsų atveju reikia apšiltinti daugiau nei 7 ha šiltnamių auginamo ploto, išlaikyti 100 darbuotojų, o dar yra tokie laikotarpiai, kaip lapkritis, gruodis ir dalis sausio, kai nėra darbo – nėra ką skinti, ką sėti.

Vyksta tvarkymosi darbai“, – sako vadovas.

Bendrai, kaip aiškina, agurkų kaina keičiasi kiekvieną savaitę, o kasdien nuskinama maždaug 20 tonų.

„Turime sutartis su didžiaisiais prekybos tinklais. Šiandien skiname, pakuojame, sveriame ir tą pačią dieną juos pristatome. Kaina derinama savaitė į priekį.

Mes esame pilnai konkurencingi su Latvija ar Lenkija. Kartais mūsų kaina net mažesnė nei Lenkijoje, kai, tuo tarpu, vartotojui galutinę kainą prekybos tinklų lentynoje lemia skirtingas PVM“, – sako jis.

Visgi Paulius giria prekybos tinklus ir pasakoja, kad su jais sutarti pavyksta draugiškai. Anot jo, būna, kai iki pilno šviežių agurkų užsakymo, kiek buvo susitarta, pritrūksta tonos ar kelių, nes savaitę nebuvo saulės, tačiau prekybos tinklai baudų mokėti neprašo ir į situaciją žiūri supratingai.

„Paklaida turi būti 30 proc. Jei užsakė 10 tonų, galiu atvežti arba 7, arba 13 tonų. Tai yra ne staklės, agurkai – gyvas augalas, numatyti sunku“, – sako jis.

Įmonė turi ir savo hidrometeoroligines stoteles, kur itin atidžiai seka orus, vėjo kryptį.

„Agurkų auginimas – didžiulis mokslas“, – sako jis.

Išgelbėjo tik paskolos

Paulius mus vedasi ir į pačius šiltnamius. Žiemą čia išlaikoma minimali temperatūra siekia 17-18 laipsnių šilumos. Kai lankomės, diena karšta, bet šiltnamiuose temperatūra vėsesnė nei lauke.

„Augalai save vėsina, taip pat turime specialias užuolaidas, darome šešėlį“, – sako jis.

Įmonė šiemet nesodino pomidorų, o dėl to kalti išaugę energetiniai ištekliai.

„Juos reikia sodinti anksčiau ir jie auga ilgiau, kol pradeda duoti derlių. Kai pernai buvo tokie metai, mes to sau leisti negalėjome“, – vaikštinėdamas po agurkų pilnus šiltnamius prasitaria jis.

„Pernai vieną šiltnamį apskritai laikėme tuščią, nesodinome nieko. Agurkus pasodinome ne sausį, o kovą. Kad būtų aiškiau suprasti, 3 ha šiltnamio dujų sąskaita siekė pusę milijono eurų už vasario mėnesį. Tai kiek tada turėtų kainuoti agurkas?

Apie pelną mes čia net nekalbame. Mes kalbame apie išgyvenimą“, – sako Paulius ir tikina, kad pagalbos iš valstybės nebuvo jokios.

Skolų duobė šiandien iš žiemos – dar didžiulė, pripažįsta vadovas.

„Pas mus auga agurkai, ne pinigai. Kapitalas visas jau įkeistas, reikėjo kažką daryti. Išgyvenome tik kad pasiskolinome, persiorientavome, investavome į savo suskystintų dujų terminalą, turime jį įsirengę, mums taip pigiau“, – sako jis.

Vadovas prasitaria, kad jų auginamus agurkus įsigyti galima ne tik prekybos tinkluose, bet ir tiesiogiai iš įmonės. Per COVID pandemiją bendrovė atidarė elektroninę parduotuvę, kurioje įsigijus agurkų jie pristatomi tiesiai klientui į namus.

„Nemačiau, kad kas Lietuvoje tokią paslaugą iš augintojų teiktų“, – svarstė jis.

Paulius išduoda paslaptį. Sako, kad jei agurkai bestovėdami suvyto, juos reikia įdėti į plastikinį maišelį, įpilti šiek tiek vandens ir padėti valandai į šaldytuvą.

„Jis vėl bus traškus“, – sako vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)