Ramūnas Miliauskas teigia, jog ketvirtadienį baigtos ilgos derybos su profesine sąjunga dėl kolektyvinės sutarties, bet dėl jos būtinumo nuomonės išsiskyrė.

„Achema“ buvo viena pirmųjų įmonių šalyje, kurioje pasirašyta kolektyvinė sutartis, siekiant užtikrinti patrauklias darbo sąlygas darbuotojams. Tačiau laikai keitėsi ir mes išaugome kolektyvinės sutarties rėmus“, – pranešime sakė „Achemos“ vadovas

Jis pabrėžia, jog bendrovė nuolat investuoja į darbo sąlygų gerinimą, saugumą, mokymus, kvalifikacijos kėlimą, suteikia papildomų poilsio dienų mokslams ar laidotuvėms.

Pasak R. Miliausko, derybose siekta neriboti viršvalandžių, kad norintieji galėtų užsidirbti daugiau, tačiau norint pašalinti abejones dėl viršvalandžių teisėtumo, planuojama įsteigti 11 papildomų etatų gamybos padaliniuose.

„Achemos“ darbuotojai antradienį protesto akcijoje reikalavo didinti atlyginimus. Pasak įmonės darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkės Birutės Daškevičienės, prašoma kasmet indeksuoti atlyginimus, didinti algas 4-6 proc., tačiau bendrovės vadovybė atsisakė tai daryti.

Bendrovės pranešime spaudai šie teiginiai paneigiami.

„Viešai išsakytas teiginys, kad „Achema“ atsisako kelti atlyginimus ir jie nėra keliami, nėra tikslus – atlyginimai įmonėje reguliariai kyla. 2020 m. vidutinis darbininkų darbo užmokestis augo 6 proc. nuo 1712 eurų iki 1819 eurų. Kiekvienais metais peržiūrima darbo užmokesčio sistema siekiant, kad darbuotojams ji būtų suprantama, aiški bei skaidri.

„Achemoje“ šiuo metu dirba 1323 darbuotojai, vidutinis atlyginimas įmonėje ─ 2105 eurų. Kiekvienas „Achemos“ darbuotojas taip pat apdraustas papildomu sveikatos draudimu, įmonė padengia ženklią dalį darbuotojų išlaidų vaikų vasaros stovykloms, finansiškai padeda suruošti pirmoko krepšelį, teikia paramą netekus artimojo, remia bendrovėje dirbusių veteranų veiklą ir t.t.

Teiginiai, kad įmonė premijas išmoka trąšomis neatitinka tiesos – visas darbo užmokestis, priedai ir premijos bendrovėje mokami tik pinigais. Įmonės darbuotojai jubiliejų ir švenčių proga gauna iki 300 eurų vertės dovanų kuponus, kuriuos gali išleisti „Achemos grupės“ įmonėse pagal savo poreikius: viešbučiuose „Grand SPA Lietuva“ Druskininkuose, „Palangos Vėtra“ Palangoje ar „Old Mills“ Klaipėdoje, arba už savikainą įsigydami trąšų ar kitą produkciją“, – tikina bendrovė.

Darbuotojų dar netenkina ir tai, kad jie neturi kolektyvinės sutarties. Pasak B. Daškevičienės, prašoma suteikti papildomų atostogų žmonėms, dirbantiems virš 180 valandų viršvalandžių, taip pat papildomų socialinių garantijų, tačiau, anot jos, vadovai atmeta visus pasiūlymus bei vilkina procesą.

R. Miliauskas akciją pavadino chuliganišku elgesiu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)