Europos Komisija vykdo savo pažadą panaikinti spragas ES mokesčių sistemoje, kuri leidžia net ir didžiausioms ir turtingiausioms technologijų kompanijoms kaip „Apple“ ar „Google” mokėti labai nedidelius mokesčius tose Sąjungos šalyse, kur dirba šių kompanijų fabrikai ar logistikos bazės.

„Verslininkams siūlomi visi bendrosios rinkos privalumai, ir mes siekiame sumažinti kliūčių jų veiklai kitose šalyse. Bet mainais už tai verslai turėtų sąžiningai prisidėti prie viešųjų finansų. Nebegalime daugiau pakęsti dykaduonių, kurie susižeria Europos Sąjungoje milžiniškus pelnus ir nieko neįdeda į visuomenės piniginę“, – tvirtina eurokomisaras Algirdas Šemeta.

Nauji įstatymai turėtų panaikinti vieną iš populiariausių mokesčių vengimo schemų – hibridines paskolas, kai kompanijų pelnai permetami antrinėms įmonėms kitose šalyse.

„Tai leis ignoruoti dirbtinį mokesčių planavimą ir apmokestinti realią ekonominę veiklą. Šiandieninis pasiūlymas užtikrins, kad bus gerbiama ne tik įstatymo raidė, bet ir dvasia. Rezultatas bus teisingesnės nacionalinių biudžetų pajamos, sąžiningesnė konkurencija ir mokesčiai visoje Europoje“, – sako A. Šemeta.

Kova su mokesčių vengimu itin suaktyvėjo pastaraisiais metais, kai krizės prislėgtoms Europos vyriausybėms parūpo, kad visi ūkio subjektai susimokėtų mokesčius ir kad šie pinigai neiškeliautų į kokias nors lengvatinių mokesčių zonas.