Kilo abejonių dėl teisių į žodžius

Byla prieš „Warner Music Group“ grupės įmonę „Warner/Chappell Music, Inc.“ buvo inicijuota dokumentinio filmo apie šią dainelę kūrėjų, kuomet „Warner/Chappell Music, Inc.“, iki šiol besiskelbusi šio kūrinio autorių teisių turėtoja, šių filmo autorių už šios dainelės panaudojimą filme paprašė susimokėti.

Surinkta dokumentinė medžiaga sukėlė abejonių dėl dainos „Su gimimo diena“ žodžių autorių teisių priklausymo „Warner/Chappell Music, Inc.“, kuri ilgus metus rinko honorarą už dainelės naudojimą per televiziją, radiją, filmuose.

Filmų kūrėjai turėdavo susimokėti nemažą pinigų sumą, norėdami filmo epizoduose panaudoti anglišką dainelę „Happy birthday to you“. Teismas nusprendė, kad „Warner/Chappell Music, Inc.“ priklausė tik teises į melodiją, o ne į dainelės žodžius. Savo sprendimą teismas grindė tuo, kad nebuvo nustatytas dainelės žodžių perdavimo faktas.

Teismas konstatavo, kad dainelės autorės, seserys Hill, kurios sukūrė šį kūrinį dar XIX a. pabaigoje, perdavė vėlesniems autorių teisių turėtojams teises į melodiją ir į jos aranžuotes, tačiau perdavimo dokumentuose nebuvo nieko kalbama apie teisių į žodžius perdavimą, todėl jos nepriklauso „Warner/Chappell Music, Inc.“.

Svarbu Lietuvos autoriams

Nors JAV autorių teisių sistema yra specifinė, tačiau ši byla svarbi vertinant ir autorių teisių perleidimo, licencines sutartis, pasirašomas pagal Lietuvos teisę.

Lietuvos Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo 40 straipsnis nurodo, kokios privalomos sąlygos turi būti įtrauktos į autorines sutartis.

Minėtoje įstatymo normoje, be kita ko, nurodoma, kad sutartyse privaloma aptarti ir perduodamas ar suteikiamas autorių turtines teises, kūrinio panaudojimo būdus.

Netikslus perduodamų teisių ar jų apimties nurodymas, kaip atsitiko ir minėtoje „Happy Birthday To You“ byloje, gali sukelti sumaišties civiliniuose santykiuose bei lemti didelius nuostolius. Ypač – jei kūrinys, dėl kurio autorinių teisių kyla ginčas, svarbus įmonei ar asmens veiklai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)