"Norėčiau pabrėžti, jog JAV yra svarbiausias Lietuvos strateginis sąjungininkas Šiaurės Atlanto sutarties organizacijoje. Lietuva labai vertina JAV lyderystę užtikrinant Baltijos šalių apginamumą, imantis visų būtinų priemonių saugumui užtikrinti ir Rusijos agresijai Europoje stabdyti", - susitikime sakė premjeras.

Vyriausybės vadovas teigė, jog saugios Europos ir stiprių euroatlantinių ryšių pagrindas - tai bendros vertybės.

Ministras Pirmininkas kalbėdamas sveikino ir palaikė JAV administracijos iniciatyvą stiprinti NATO sąjungininkų Europoje saugumą. Taip pat išreiškė viltį, jog JAV Kongresas taip pat parems šią iniciatyvą ir priims reikiamus sprendimus dėl 1 mlrd. JAV dolerių skyrimo saugumo reikmėms Rytų Europoje.

A. Butkevičius pabrėžė ir tai, kad Lietuva šiuo metu nuosekliai didina gynybai skiriamas lėšas. Vyriausybės vadovas teigę tikintis, jog JAV išliks aktyvia Lietuvos sąjungininke sprendžiant energetinio, ekonominio, informacinio bei kibernetinio saugumo klausimus.

JAV viceprezidentas patikino, kad JAV ir NATO savo įsipareigojimus ryžtingai vykdo ir vykdys, o Jungtinės Valstijos, kai kalba apie 5-ąjį Aljanso sutarties straipsnį, sako tai, ką iš tiesų galvoja. Taip pat, pasak J. Bideno, šioje situacijoje svarbu, kad ES būtų labai vieninga. Be to, Jungtinių Valstijų viceprezidentas pažadėjo, kad galutinis sprendimas leisti Lietuvai įvežti mėsos produktus į JAV bus priimtas kaip įmanoma greičiau.

Kalbėdamas apie energetinį saugumą, Lietuvos premjeras pažymėjo, jog Klaipėdos Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas yra ypatingai svarbus regiono energetiniam saugumui.

"Šis projektas yra svarbus visam Rytų Baltijos regionui, kuris leis įgyvendinti alternatyvius dujų tiekimo šaltinius ir integruoti Baltijos šalių valstybes į kontinentinės ES vidaus rinką. SGD terminalo atidarymas Klaipėdoje reikš de facto energetinės Lietuvos nepriklausomybės Lietuvai pradžią", - aiškino premjeras ir pakvietė JAV atstovus atvykti į terminalo atidarymą šių metų spalio 27 d.

Susitikime premjeras akcentavo narystės Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO) siekį.

"Narystė EBPO išlieka vienu svarbiausių Lietuvos prioritetų, remiamu ne tik Vyriausybės, bet ir šalies verslo bendruomenės. Lietuva yra visiškai pasirengusi prisidėti prie EBPO tikslų įgyvendinimo, labai vertintų mūsų ilgamečių partnerių - JAV - paramą šiuo klausimu".

Vyriausybės vadovas A. Butkevičius ir JAV viceprezidentas J. Bidenas džiaugėsi Lietuvos ir JAV tarpusavio supratimu, aktyviai plėtojamu ekonominiu, energetiniu ir moksliniu bendradarbiavimu, puoselėjamais kultūriniais ryšiais.

Apie skalūnus ir SGD

Su JAV energetikos sekretoriumi Ernestu Monizu susitikęs A. Butkevičius pabrėžė Lietuvos siekį pritraukti užsienio investicijas į skalūnų dujų gavybos sektorių, domėjosi suskystintų gamtinių dujų (SGD) eksporto iš JAV liberalizavimo procesu, akcentavo Klaipėdos SGD terminalo svarbą regiono energetiniam saugumui.

"Lietuva, kaip ir kitos Europos valstybės, siekia stiprinti savo energetinį saugumą. Skalūnų dujų žvalgymas ir gavyba padėtų įvairinti dujų tiekimo šaltinius ir sumažinti energetinę priklausomybę nuo Rusijos", - susitikime sakė premjeras. Vyriausybės vadovas pabrėžė, kad Lietuva siekia sukurti patrauklesnę aplinką bei mokestines lengvatas užsienio investuotojams.

"Mes atidžiai stebime skalūnų dujų sektoriaus vystymo padėtį Europoje, intensyviai mokomės iš Lenkijos ir Amerikos bendradarbiavimo bei patirties. Vyriausybė siekia rasti naujus patikimus partnerius, skalūnų dujų žvalgybai panaudojant naujausius mokslinius atradimus bei saugias, ekologiškas technologijas", - aiškino Ministras Pirmininkas A. Butkevičius. Jis taip pat akcentavo, jog JAV SGD eksportas į kitas šalis, tarp jų ir į Lietuvą, galėtų svariai prisidėti prie energetinio saugumo stiprinimo Baltijos valstybėse.

Ministras Pirmininkas JAV energetikos sekretorių informavo, kad Klaipėdos SGD terminalas pradės veikti nuo 2015 m. sausio 1 d. Premjero teigimu, terminalas atvers plačias galimybes regiono dujų vartotojams ir de facto pažymės Lietuvos energetinės nepriklausomybės pradžią.

JAV energetikos sekretorius pažymėjo, kad Lietuva turi galimybę derėtis su JAV kompanijomis, turinčiomis licencijas, dėl JAV suskystintųjų gamtinių dujų eksporto į Lietuvą. Jis taip pat pasiūlė savo konsultacijas ir pagalbą siekiant Lietuvoje didinti energetinį efektyvumą.

Susitikime Vyriausybės vadovas taip pat informavo, kad Lietuvos ir Lenkijos gamtinių dujų perdavimo sistemų operatoriai pasiekė didelę pažangą, vykdydami Lietuvos ir Lenkijos dujotiekių jungties projektą (GIPL). Vyriausybės vadovo teigimu, šis projektas taip pat labai svarbus visam Rytų Baltijos regionui, nes integruos Baltijos valstybes į Europos Sąjungos dujų rinką, taip užtikrinant alternatyvų dujų tiekimą.