Kaip rašoma pranešime, „Laisvės TV. Pinigai“ kanalo laida „Man už tai moka“ ieško žmonių, dirbančių neįprastą, retą darbą. Aukštalipys Ignas – vienas tokių. Šį darbą jis dirba jau bemaž 20 metų ir yra įsitikinęs – į šią profesiją jį pastūmėjo likimas.

„Visada prisimenu savo pirmą objektą, kai montavau evakuacines kopėčias „Maximoje“ bazėje, Gariūnuose. Ilgiausios kopėčios siekė 12 metrų. Tai ten reikėjo… išsikratyti iš kelnių turinį. Bet tiesiog, likimas kažkaip stūmė“, – prisimena pašnekovas.

Ant „svetimos nelaimės“ pastatytas verslas

I. Gylys tvirtina, kad jo verslas – labai specifinis ir mano, jog jis pastatytas ant svetimos nelaimės. Kitaip sakant, jeigu kiti žmonės bijo aukščio ir nenori kur nors lipti, arba kompanijos tiesiog neketina siųsti savo darbuotojų į tokį aukštį, kviečia juos arba samdo specialią kėlimo įrangą.

„Bet kartais būna taip, kad tos kėlimo įrangos ten neįmanoma pakelti ar neįmanoma jos pagamint“, – aiškina jis.

O ką daro aukštalipys? Ignas atviras – tokius pačius darbus, kaip ir kiekvienas iš mūsų. Tik aukštai.

„Turbūt nėra darbo, kurio nedaro aukštalipys. Mes darome visiškai tuos pačius darbus, kuriuos žmonės daro namuose remontą darydami, pavyzdžiui, dažo, vieni valo langus, kiti gręžia, suka, išiminėja, montuoja. Tų darbų paletė yra siaubingai didelė. Tik mes esame paėmę siaurą darbų sritį – remontuojam naujų pastatų, daugiaaukščių fasadus“, – laidoje „Man už tai moka“ sako jis.

Aukštalipys Ignas

Ką reikia žinoti prieš tampant aukštalipiu?

Ignas įsitikinęs, jog prieš einant dirbti aukštuminius darbus pirmiausia žmogus turi suprasti, ką jis daro. Iš pat pradžių, jis siūlo, ne lėkti kaip akis išdegus ir nesisiūlyti, o bent pasidomėti, kur ketini darbintis.

„Žmonėms atrodo, kad čia viskas labai faina. Atėjo, pasikabina, kikena, visi laimingi, patenkinti, bet žmonės pavargsta. Pavyzdžiui, šiandien bus 30 laipsnių šilumos ir prieš einant į objektą pasirinkome pusę, kad kuo mažiau saulės. Bet atsitinka taip, kad pastate atsiranda defektas, turime jį pašalinti, o saulė visą dieną kepina, temperatūra pakyla iki 40 laipsnių šilumos. Pavyzdžiui, šiandien komanda išvažiavo dirbti su ilgais marškinėliais, kad nenudegtų, būna užsirišę skaras“, – ne tokią jau malonią profesijos pusę atskleidžia Ignas.

Be to, reikia įsidėmėti, kad aukštalipių darbas yra tikrai pavojingas, todėl Ignas kiekviename žingsnyje akcentuoja saugumą. Darbuotojas turi išmanyti visą saugos įrangą, jo apranga turi būti ryški, kad net žmonės, einantys gatve, pastebėtų, jog aukštai dirba aukštalipys.

Be to, Ignas atkreipia dėmesį ir tiems, kurie sugalvoja kirsti kampą ir praeiti per užtvertą teritoriją apačioje – juk gali kažkas ir iškristi netyčiom. Dar vienas svarbus atributas – šalmas. O kam aukštalipiui šalmas, jei virš jo niekas nekaba. Tai – dar vienas saugos etapas, kad atsitikus nenumatytam atvejui, auštalipys nesusitrenktų galvos į pastatą.

Prioritetą skiria jaunam aukštalipiui

Iš viso Igno komandoje dirba penki žmonės, įskaitant ir jį patį. Ir nors pastaruoju metu naujų komandos narių jam neteko ieškoti, pašnekovas pripažįsta, kad darbuotojų rasti tikrai sunku.

„Vadovaujuosi tokia specifine politika, stengiamės iš kitų bendrovių neimti žmonių, nes jie ateina su savo bėdomis. Kaip sako mano kolega, lengviau padaryti naują aukštalipį negu iš seno – gerą aukštalipį. Jie ateina su savomis bėdomis, mes norime dirbti vienaip, o jie – kitaip. Tada nei jo klapčiuku padarysi, nes jis kitaip mato situaciją, o tą permušti išties yra sudėtinga. Stengiamės, kad geriau ateitų naujas, jaunas, mokantis sukti, gręžti, pjauti, žmogus, turintis rankas ir galvą ant pečių, o tada iš jo galima nulipdyti ką tik nori“, – tvirtina I. Gylys.

Daugiau apie aukštalipio amatą ir jo darbo užkulisius pasakojama naujoje „Laisvės TV. Pinigai“ kanalo laidoje „Man už tai moka“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją