Pasak 166 tūkst. eurų nuobaudos sulaukusios uždarosios akcinės bendrovės „Sunergus“ direktoriaus Tado Augustausko, įmonė buvo nubausta, nors įstatymo reikalavimų paisė, esą tiesiog nespėjo pateikti reikiamų dokumentų.

„Už 2022 m. įmaišytus degalus uždeklaravome, bet nespėjome pateikti audito ataskaitos. Dėl to bauda skirta tarsi degalai nebuvo įmaišyti.

Sprendime nepateikta galimos kaltės įrodymų, kad degalais buvo prekiauta nesumaišius. Tiesiog deklaruota, kad nebuvo pateikta laiku audito ataskaita. Taip, mes laiku jos nepateikėme, paprašėme VERT, kad ant mūsų labai nepyktų, nes ji užsakyta ir yra rengiama. Bet iš valdininkų gavome atsakymą, kad tokios galimybės nėra“, – antradienį LRT radijui sakė T. Augustauskas.

Liepos pabaigoje VERT už įstatymo įpareigojimo, pagal kurį degalai iš AEI turi sudaryti tam tikrą dalį nuo bendro patiekto kiekio vertės rinkai, nevykdymo nubaudė tris įmones – be „Sunergus“, bauda skirta uždarosioms akcinėms bendrovėms „Energijos kodas“ (4,4 mln. eurų) ir „Jozita“ (95,5 tūkst. eurų).

„Sunku pasakyti, ar čia buvo kažkokie nesąžiningi veiksmai, ar galbūt tam tikras aplaidumas. Bet įstatymo nebuvo laikomasi“, – antradienį LRT radijui sakė VERT narė Jelena Dilienė.

Reaguodama į degalų tiekėjo kritiką, J. Dilienė pabrėžė, jog baudos skirtos tik surinkus pažeidimus įrodančius duomenis, be to, bendradarbiaujant su apskaitos sistemos administratoriumi ir pačiomis įmonėmis.

„Tik įvertinus surinktų įrodymų visumą, faktines aplinkybes, teisės aktų nuostatas, atitinkami sprendimai buvo priimti“, – sakė J. Dilienė.

Liepos pabaigoje VERT konstatavo, jog minėtos benzinu ir dyzelinu prekiavusios įmonės nepateikė atestuoto auditoriaus arba audito įmonės audito ataskaitų, kuriose būtų pateikti degalų iš AEI dalies, pagrįstos sertifikatais, kiekiai.

Alternatyviųjų degalų įstatyme numatyta, kad nuo 2022 m. degalai iš AEI turi sudaryti bent 6,8 proc. punkto bendro viso degalų tiekėjo vidaus rinkai patiekto benzino ir dyzelino kiekio, iš kurių ne mažiau nei 0,2 proc. punkto turi sudaryti pažangieji biodegalai arba iš AEI pagaminti nebiologiniai skystieji ir dujiniai degalai. 2023 m. šie rodikliai atitinkamai didėja iki 7,2 proc. punkto ir 0,4 proc. punkto.

Pataisomis siekiama užtikrinti perėjimą prie mažiau taršaus kuro, Lietuvos teisinėje bazėje jis įtvirtintas Europos Sąjungos direktyvos pagrindu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją