Šio projekto esmė - pagal europinius reikalavimus regione įrengti vienintelį sąvartyną netoli Alytaus esančiame Takniškių kaime, pastatyti stambiųjų atliekų priėmimo ar žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles projekte dalyvaujančių savivaldybių teritorijose, taip pat ARATC reikalingus statinius patikėtoms funkcijoms vykdyti.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo sistemos plėtros projekto vertė - 28 mln. litų. 66 proc. projekto vertės finansuoja Europos Sąjungos sanglaudos fondas, 26 proc. - valstybės biudžeto lėšos, 8 proc. - ARATC paskola. 2002-ųjų kovo 13-ąją Finansų ministerija su Europos Komisija pasirašė finansinį memorandumą dėl minėto projekto finansavimo. Pagal šį memorandumą projektas turėtų būti baigtas vykdyti 2008-ųjų gruodžio 31-ąją.

Prie Aplinkos ministerijos veikianti Aplinkosaugos projektų valdymo agentūra (APVA) paskelbė konkursus vykdyti projekto techninę priežiūrą, techninę pagalbą ir parinkti statomų objektų rangovus.

Kaip "Alytaus naujienoms" sakė projekto techninės priežiūros administratorius iš Vilniaus uždarosios akcinės bendrovės "Sweco BKG" Virginijus Kriščiūnas, pasirašytas finansinis memorandumas dėl projekto vykdymo yra labai svarbus dokumentas, nes jame numatytų atlikti darbų, jų grafikų pakeisti nebeįmanoma.

Takniškių sąvartyno teritorija praplėsta 10-čia hektarų

Alytaus apskritis pirmoji iš visų dešimties šalyje pradėjo vykdyti regiono atliekų tvarkymo sistemos plėtros projektą. ARATC direktoriaus Algirdo Reipo teigimu, teko išklausyti nemažai projekte dalyvaujančių savivaldybių vadovų priekaištų, perprasti projektą revizuojančių šalies valdžios institucijų reikalavimus.

Vadovaujantis Vyriausybės nutarimu, projekte dalyvaujančioms savivaldybėms buvo suteikti žemės sklypai projekte numatytiems objektams statyti, o juos naudoti atiduota ARATC.

Pirmiausia pagal projektą rugsėjį buvo pastatyta žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė Druskininkuose. Ją maždaug už 1 mln. litų pastatė APVA skelbtą konkursą laimėjusi Alytaus bendrovė "Alkesta". Ji laimėjo konkursus stambiųjų atliekų priėmimo aikšteles statyti ir Lazdijuose, Prienuose bei Varėnoje.

Daugiau kaip prieš dvidešimt metų Takniškių kaime pradėjęs veikti sąvartynas iki projekto vykdymo užėmė apie 16 hektarų. Projekte yra numatytas senojo Takniškių sąvartyno uždarymas ir naujojo regiono sąvartyno čia įrengimas, todėl jo teritorija išplėsta 10-čia hektarų.

Uždaryti seną ir įrengti naują kainuos apie 15 mln. litų

Rugsėjį prasidėjo naujo regiono sąvartyno Takniškių kaime įrengimas. Jį pagal jungtinės veiklos sutartį vykdo Alytaus bendrovės "Skirnuva" bei "Parama". Įrengti naują ir uždaryti senąjį kainuos apie 15 mln. litų.

ARATC direktoriaus A.Reipo tvirtinimu, Alytaus regione statomas pirmasis šalyje europinius reikalavimus atitiksiantis sąvartynas. Kitose apskrityse naujų regionų sąvartynų statyba dar tik projektuojama arba renkami statybos rangovai.

"Bus ne tik įrengtas naujas sąvartynas ir uždarytas senas, bet ir pastatyti lietaus valymo įrenginiai, siurblinė, spaudiminė-savitakinė trasa į miesto tinklus, priešgaisriniai rezervuarai, žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelė, taip pat buitinių patalpų pastatas, svarstyklės", - pasakojo "Skirnuvos" statybos direktorius Austomas Valūnas. O jį papildydamas projekto techninės priežiūros administratorius V.Kriščiūnas pareiškė, kad svarbiausia naujam sąvartynui įrengti tinkamą pagrindą iš sutankinto grunto, bentonitinio molio sluoksnio, aukšto slėgio polietileno, apsauginės geotekstilės ir filtracinio sluoksnio.

Šiuo metu lyginama žemė, rengiamas pagrindas naujajam sąvartynui.

Jis Takniškių kaime turėtų būti atidarytas ateinančių metų vasarą, o senasis uždarytas ir visi numatyti statybų darbai pagal sutartį baigti 2007-ųjų pavasarį.

Pradėjus veikti regioniniam sąvartynui, teks uždaryti 128 mažus sąvartynus, esančius projekte dalyvaujančių savivaldybių teritorijose. ARATC ketina teikti projektą gauti Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą šių sąvartynų uždarymui. Kaip sakė A.Reipas, preliminariais duomenimis, jų uždarymas gali kainuoti apie 40 mln. litų.