Peržvelgę daugybę sąrašų ir pasiūlymų išrinkome, mūsų nuomone, geriausias verslo galimybes, kuriomis galima pasinaudoti šiais metais.

1. Debesijos sprendimai

Atkreipus dėmesį į tai, kaip tobulėja technologijos, galima drąsiai sakyti, kad debesų, arba debesijos, kompiuterija yra viena intensyviausiai augančių verslo nišų. Šioje srityje gali riboti tik fantazija ir investicijų trūkumas. Norintys gali kurti debesų kompiuterijos pagrindu veikiančius kompiuterių apsaugos sprendimus, biuro programinę įrangą, laisvalaikiui skirtus produktus. Pavyzdžiui, vienas įdomiausių pastarojo laiko darbų – švedų kompanijos sukurtas tinklalapis karaokeparty.com.

2. Aplikacijos, skirtos išmaniesiems telefonams ir planšetiniams kompiuteriams

Kadangi Lietuvos rinka maža, kurti paslaugas vietos vartotojams nelabai apsimoka. O štai orientuotis į užsienio rinkas yra perspektyvu. Tiesiog reikia rasti, ko žmonėms reikia ir kas jiems palengvintų darbą ar kasdienybę. Svarbiausia, kad tai būtų patikima, greitai paleidžiama, be valdymo klaidų, be reklamos ir kurianti vertę programa. Jei pavyks sukurti tokį sprendimą, sėkmė garantuota.

3. Švietimo tobulinimas

Yra dalykų, kurių žmonėms reikės visada. Jų sąrašas vis papildomas naujais įrašais. Dabar jau galima prie jo priskirti ir švietimą, kuris tampa viena reikšmingiausių mūsų pačių ir valstybės investicijų. Tai akcentuoja ne tik vietos, bet ir užsienio ekspertai, kurie teigia, kad Lietuvoje gyvenantys žmonės trokšta augti ir pasivyti Vakarus, kurie pastaruoju metu užmigo ant laurų. Gerėjantis išsilavinimas gali suteikti konkurencinį pranašumą globalios ekonomikos lauke. O tam, kad švietimas būtų efektyvesnis, atsakingos įstaigos ieško naujų patrauklių ir pagrįstų technologinių (ir ne tik) sprendimų. Tie, kas sugebės užsitikrinti vietą šioje rinkoje, gerai gyvens ilgai. Juk visada reikės auginti naująją kartą.

4. Nedidelis profesionalių buhalterių ir finansų konsultantų biuras

Europos ekonomikai stringant, o investuotojams ir rinkoms vis neatsikratant įtarumo, daugelis bendrovių Lietuvoje ir kompanijos užsienyje ieško būdų, kaip sumažinti savo išlaidas. Čia į pagalbą gali ateiti nedidelė, tačiau patyrusių profesionalų turinti įmonė, mokanti gerai skaičiuoti.

5. Minios sprendimai

Mokslinės fantastikos knygose jau seniai buvo rašoma, kaip problemos sprendžiamos pasitelkus vadinamąją minios nuomonę. Apie tai Vernoras Vinge‘as rašė knygoje „Kur baigiasi vaivorykštės“. Joje minimi sveikatos apsaugos mėgėjai, kurie analizavo viruso plitimą. Nors tai atrodo kiek nerealu, tyrimai rodo, kad tikimybė, jog gydytojo nustatyta diagnozė bus klaidinga, yra didesnė nei nustatyta minios. Žinoma, tai nereiškia, kad būtina iškart sukti į sveikatos apsaugos sritį. Galima pradėti nuo ne tokių subtilių sričių, pavyzdžiui, idėjų generavimo ar idėjų finansavimo, kurį skiria minia. Minios, arba grupiniai, apsipirkimai jau išplito ir tapo milžiniškas pinigų sumas generuojančiu verslu.

6. Kokybiško turinio kūrimas

Nauji technologiniai sprendimai, susiję su paieškos sistemos „Google“ korekcijomis, dar labiau nei iki šiol verčia interneto svetainių kūrėjus galvoti apie turinį. Turinį, kuris turi būti kokybiškas. Tai puiki galimybė nepriklausomiems tekstų kūrėjams ir galbūt bendrovėms, kurios gali teikti specializuotas tekstų kūrimo paslaugas.

7. Talentų paieškos internete paslaugos

Justinas Bieberis yra vienas iš daugelio pasaulyje garsių atlikėjų, kurių šlovės kelias prasidėjo svetainėje „YouTube“ paskelbus vaizdo siužetą. Galima būtų lažintis, kad planetoje daugybė dar neatrastų talentų, kurie yra tokie, o gal (net labiau tikėtina) geresni už J. Bieberį. Tad pats laikas būtų užpildyti šią spragą ir pasiūlyti prodiuseriams virtualią talentų paiešką.

8. Rankdarbiai ir suasmeninimas

Pasaulyje daugelis produktų yra masinės gamybos, tačiau daugėja žmonių, kurie vertina unikalius, vienetinius ar suasmenintus daiktus bei paslaugas. Jei savo rankomis mokate ką nors kurti, išnaudokite tai. Nesvarbu, kas tai: papuošalai ar unikalūs elektronikos prietaisai, surinkti iš kelių sugedusių įrenginių. Taip pat prisiminkite, kad suasmenintos gali būti ir paslaugos. Pavyzdžiui, suasmenintos reklamos paslaugos laikomos ateities rinkodaros esme.

9. Senjorų priežiūra

Daugelis pasaulio valstybių, ypač Vakaruose, susiduria su senėjančios visuomenės fenomenu. Tai nemenkas iššūkis vyriausybėms, kurios turi rasti išeitį iš susidariusios situacijos. Įžvalgesni žmonės tai vertina verslo galimybę. Kad ir senjorų priežiūra namuose. Ne vienas jų daug ką atiduotų, kad tik galėtų oriai gyventi senatvėje neišvykdamas iš namų. Taip, Lietuvoje seni žmonės nėra tokie turtingi kaip Vakaruose, kad galėtų sau leisti samdytis pagalbininką. Nemažai jų vargsta dėl didelių šildymo kainų žiemą. Vis dėlto galima pagalvoti, kaip suformuluoti paslaugą, kad ji būtų priimtina ir įkandama. Antra – dauguma jų turi vaikų ar anūkų, norinčių, kad jų mylimi žmonės ramiai leistų senatvės dienas ir nesijaustų našta artimiesiems. Galiausiai galima šturmuoti užsienio rinkas ir konkuruoti mažesnėmis paslaugų kainomis.

10. Energetika

Naftos kainos auga. Rusiškos dujos brangsta. Elektra irgi nepinga. Būtų pats laikas daugiau galvoti apie alternatyvią energetiką ir tai, kaip sumažinti jos pritaikymo išlaidas. Štai Švedija jau prieš kelerius metus pareiškė siekį tapti pirmąja pasaulyje valstybe, nepriklausoma nuo naftos. Lietuvoje pasigirsta tik pavienių istorijų, kai žmonės savarankiškai įsirengia saulės baterijas ar nedidelę vėjo jėgainę. Jei kainos nebūtų tokios žvėriškos, tikėtina, kad atsirastų nemažai tautiečių, kurie su džiaugsmu taptų energetiškai nepriklausomi.

Straipsnių „Verslo pradžios sėkmė“ ir „TOP turtingiausi Rusijos verslininkai“ ieškokite kovo mėnesio verslo žurnalo "bzn start" numeryje.