84,2 proc. Lietuvos gyventojų mano, kad Vyriausybės sprendimai turėjo neigiamos įtakos jų gyvenimo kokybei, 12,9 proc. poveikio neįžvelgė, tuo metu vos 1,7 proc. atsakė, kad dėl ministrų kabineto priimtų sprendimų jų gyvenimo kokybė pagerėjo.

Ar Vyriausybės sprendimai turėjo įtakos Jūsų gyvenimo kokybei? (proc.)
Taip, dėl šių sprendimų mano gyvenimo kokybė pagerėjo1,7
Taip, dėl šių sprendimų mano gyveno kokybė pablogėjo84,2
Ne, neturėjo12,9
Nežino/ neatsakė1,2
Iš viso100

Paklausti apie didžiausias Vyriausybės darbo klaidas, dažniausiai gyventojai nurodė nesugebėjimą pažaboti monopolijų, chaotišką mokesčių reformą, išmokų mažinimą socialiai jautrioms grupėms ir nepakankamą biurokratinio aparato mažinimą.

Tyrimo duomenimis, aukštesnio išsimokslinimo, didesnių pajamų bei didmiesčių gyventojai daugiausia priekaištų dabartinei Vyriausybei turi dėl nepažabotų monopolijų bei chaotiškos mokesčių reformos. Tuo metu vidutinio ir vyresnio amžiaus, vidutinių ir mažesnių pajamų gyventojai – dėl išmokų mažinimo socialiai jautriausiems visuomenės sluoksniams. Didmiesčių gyventojus taip pat neramina spartus valstybės skolos bei šešėlinės ekonomikos augimas.

Geriausiu Vyriausybės nuveiktu darbu gyventojai dažniausiai įvardijo elektros sektoriaus milžino „Leo LT“ išardymą. Antras pagal populiarumą atsakymas buvo vaistų kainų mažinimas, trečias – investuotojų pritraukimas, ketvirtas – valstybės finansų stabilizavimas.

Tyrimo duomenimis, jaunesnio ir vidutinio amžiaus, aukštesnio išsimokslinimo, didesnių pajamų respondentai bei didmiesčių gyventojai dažniau nurodė svarbių investuotojų pritraukimą bei valstybės finansų stabilizavimą. „Leo LT“ išardymą kaip geriausią Vyriausybės darbą dažniau įvardijo vidutinio ir vyresnio amžiaus, vidutinių ir žemesnių pajamų, rajonų centrų gyventojai, vaistų kainų sumažinimą – moterys, vidutinio amžiaus tyrimo dalyviai.

Kokios, Jūsų nuomone, didžiausios šios Vyriausybės darbo klaidos ar nesėkmės? (proc.)
Nesugebėjimas pažaboti monopolijų68,8
Chaotiška mokesčių reforma61,9
Išmokų mažinimas socialiai jautrioms gyventojų grupėms56,0
Nepakankamas biurokratinio aparato mažinimas54,0
Šešėlinės ekonomikos augimas40,2
Spartus valstybės skolos augimas38,7
Savo veiksmų nepaaiškinimas visuomenei35,2
Privalomo sveikatos mokesčio reforma34,5
Nepakankamas ekonomikos skatinimas27,6
Per didelis taupymas21,2
Renovacijos programos nevykdymas20,6
Leo LT išardymas 3,3
Kitos5,5
Iš viso:100

Galimi keli atsakymai, atsakymų suma viršija 100 proc.

Reikėjo paauklėti valdžią ir žmones

„Reikia įvertinti tai, kad dabartinė Vyriausybė dirba krizės sąlygomis ir jai teko pats blogiausias laikotarpis, galbūt kai kurios Vyriausybės klaidos prisidėjo prie pablogėjimo, tačiau taip tiesmukiškai aš nenorėčiau sutikti. Toks atsakymas, manau, neatspindi tikros padėties. Tai yra tradicinis kaltinimas dėl pablogėjusio gyvenimo“, – apie daugumos gyventojų nuomonę, kad Vyriausybės sprendimai pablogino jų gyvenimo kokybę, DELFI sakė Lietuvos mokslų akademijos Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus pirmininkas, profesorius Aleksandras Vasiliauskas.

Mokslininkas sutiktų su gyventojų nuomone dėl didžiausių Vyriausybės nesėkmių, tačiau jo nuomonė skiriasi paklausus apie geriausius nuveiktus darbus.

„Manau, kad gyventojų išvardytas didžiausių nesėkmių penketukas yra teisingas, tačiau aš nenorėčiau sakyti, kad „Leo LT“ išardymas buvo geriausias sprendimas. Galbūt jis buvo sukurtas su pažeidimais, tačiau strategine prasme žiūrint, jeigu šitaip mėtysis valdžios, tai bus blogai“, – apie energetinio milžino išardymą sakė jis.

Geriausiu sprendimu arba bent jau siekiu jį įgyvendinti pašnekovas vadina bandymus įvesti finansinę drausmę.

„Aš nesakau, kad buvo pasirinkti geriausi metodai, buvo padaryta daug klaidų, pavyzdžiui, su mokesčių reforma, tačiau siekis įvesti finansinę tvarką ir taupymą, manau, buvo geras. Reikėjo paauklėti pačią valdžią ir žmones, nes visi buvo įpratę gyventi skolon negalvojant, kaip reikės grąžinti. Bet diržą pirmiausiai turėjo susiveržti pati valdžia ir politikai, o jie savo lengvatas stengėsi išsaugoti ir dėl jų kovojo kaip liūtai. Tai sugadina gerą ketinimą“, – teigė A. Vasiliauskas.

Kokie, Jūsų nuomone, didžiausi šios Vyriausybės nuveikti geri darbai? (proc.)
Leo LT išardymas40,8
Vaistų kainų sumažinimas22,5
Svarbių investuotojų pritraukimas15,9
Valstybės finansų stabilizavimas9,9
Biurokratinės kontrolės verslui mažinimas8,0
Švietimo reforma6,2
PVM lengvatų panaikinimas5,8
Išplėsta mokesčių mokėtojų bazė3,9
Parengtas valstybės turto valdymo pertvarkymo planas3,6
Parengtas energetikos pertvarkymo planas2,2
Kita4,6
Iš viso:100

Galimi keli atsakymai, atsakymų suma viršija 100 proc.


Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų rugsėjo 22- 29 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.
Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 85 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklaustas 1005 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją