Jo teigimu, šis didinimas turėtų būti laikinas ir galioti dvejus metus.

„Mano nuomone, šis variantas būtų vienas iš realiausių“, – žurnalistams ketvirtadienį kalbėjo R.J.Dagys.

Jis skaičiuoja, kad padidinus darbuotojų įmokas „Sodrai“, per pusmetį būtų galima gauti papildomai 600 mln. Lt.

R. J. Dagys, kalbėdamas su žurnalistais užsiminė ir apie idėjas grįžti prie iki naujųjų metų galiojusio 24 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifo. Šiuo metu GPM kartu su sveikatos draudimo mokesčiu yra 21 proc.

DELFI primena, kad per pirmuosius penkis šių metų mėnesius „Sodros“ išlaidos pajamas viršijo beveik 900 mln. Lt.

DELFI užsakymu rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ atlikta Lietuvos gyventojų apklausa parodė, kad „Sodros“ įmokų didinimui pritartų 16 proc. gyventojų.

Yra visokių pasiūlymų

Finansų ministras Algirdas Šemeta tvirtino, kad diskusija „šiuo klausimu yra per ankstyva“.

„Yra visokių pasiūlymų ir mes Vyriausybėje pradėjome diskusiją tuo klausimu. Apie tuos variantus, kurie bus pasirinkti, aš manau, reikėtų kalbėti tuomet, kai bus giliai išdiskutuoti prioritetai, kuriais remiantis mes atliksime papildomus veiksmus“, – sakė A. Šemeta.

Ministro teigimu, kalbėti apie vienokius ar kitokius sprendimus yra „negerai, kai nėra įvykusi politinė diskusija tuo klausimu“.

„Be abejo, yra visokių norų ištraukti vieną galimą sprendimą iš konteksto ir tai rutulioti be galo, tačiau, aš manau, kad tai nėra tinkamas kelias. (...) Baikime mes vieną kartą traukti atskirus sprendimus ir iš to daryti kažkokias apibendrinančias išvadas“, – sakė A. Šemeta.

Jis taip pat neatskleidė, kada tiksliai galėtų būti pateiktas įstatymų pakeitimų paketas.

Vertina atsargiai

Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas žurnalistams irgi sakė, kad viešai diskusijai šiuo klausimu dar yra pernelyg anksti.

Liberalų sąjūdžio lyderis ir susisiekimo ministras Eligijus Masiulis pripažino skeptiškai vertinantis šį siūlymą ir sakė manantis, kad reikėtų mažinti „Sodros“ išlaidas, pavyzdžiui, peržiūrėti valstybines pensijas.

„Mes tokio siūlymo raštu dar nesame sulaukę. (...) Visi siūlymai, kurie yra susiję su papildoma našta gyventojams, mano galva, yra verti kritikos, nes tokiame laikotarpyje, kai matome, jog verslas labai traukiasi, naivu tikėtis, kad padidinus mokesčių naštą, bus surenkama daugiau pajamų“, – sakė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją