Už šiuos pakeitimus numatančias Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisas balsavo 69 iš 72 balsavusių Seimo narių.

Naujoji tvarka, jei jai pritars prezidentas Valdas Adamkus, turėtų įsigalioti nuo gegužės 1 d.

Šie pakeitimai „Sodrai“ esą padės šiemet sutaupyti 77 mln. Lt.

Šiuo metu pirmąsias dvi ligos dienas darbdavys moka 80-100 proc., o nuo trečios ligos dienos „Sodra“ moka 85 proc. atlyginimo dydžio kompensaciją.

„Ligos išmokos auga labiau nei mes planavome“, – sprendimą motyvavo socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys.

Atleidus iš darbo ligos pašalpa bus mokama tik 5 dienas

Po atleidimo iš darbo ligos pašalpa bus mokama penkias, o ne 30 dienų, kaip yra iki šiol. R. J. Dagio teigimu, tai leis sutaupyti apie 6 mln. Lt.

„Tai yra nežmoniška. Pateikiu pavyzdį, žmogus gali būti išdirbęs 20-30 metų vienoje įmonėje, suserga, o bankrutavus įmonei jis netenka darbo, lieka be sveikatos ir sveikatos draudimo“, – prieš balsuoti ragino socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė.

„Taip yra pažeidžiamos fundamentalios žmogaus teisės gauti draudimą, kuriuo jis daugybę metų draudėsi, negaliu balsuoti už Konstitucijai prieštaraujantį įstatymą“, – dėstė jos kolegė Birutė Vėsaitė.

„Nereikia apsimetinėti, kad nežinome, kas darosi su biuleteniais. Mes netgi šiandien svarstydami klausimus matome, kad atsakingas pareigūnas esant reikalui gali gauti biuletenį dviem mėnesiams“, – kalbėjo konservatorius Edmundas Pupinis.

Seimo nario Algirdo Syso duomenimis, dažniausiai Lietuvos darbuotojai serga šešias dienas. Kad darbdaviai nepiktnaudžiautų, ragindami darbuotojus pasiimti ligos biuletenį, jis kartu su kolege Vilija Blinkevičiūtė siūlė numatyti, kad darbdaviai turėtų mokėti už pirmąsias tris nedarbingumo dienos. Tačiau tam nepritarė kolegos Seimo nariai.

Prieš siūlymus leisti darbuotojams „nemokamai“ sirgti tris dienas griežtai pasisako trys didžiosios šalies profesinės sąjungos, manančios, kad pirmąsias penkias nedarbingumo dienas sumokėtų darbdavys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)