„Kaip galima tęsti projektą, jeigu jo mums nesuderina? Jau kiek metų jūsų valdžia mus ignoruoja“, - skundėsi V. Romanovas, atsakydamas į klausimą, ar ketina toliau tęsti projekto „Stadium“ įgyvendinimą. Jis pareiškė „pasamdęs advokatus, kad jie parengtų dokumentus ieškiniui tarptautiniame teisme“. „Baltarusijoje išleidau 30 mln. dolerių (79 mln. Lt), bet negavau to, ko norėjau“, - teigė jis.

„Stadium“ direktorius Antanas Šiuša patikslino, kad „visi dokumentai, skirti Tarptautiniam arbitražo teismui Stokholme, jau parengti“. „Jie bus nusiųsti, kai tik nurodys ponas Romanovas“, - pridūrė jis.

A.Šiuša teigė dar turįs vilčių, jog „pavyks susitarti su Minsko valdžia, nes mes esame pasirengę įgyvendinti šį projektą“. „Tačiau Minsko miesto vykdomajame komitete niekas nepageidauja mūsų išklausyti, - tvirtino jis. – Praėjusių metų vasarą iš Minsko merijos gavome laišką, kad mūsų sutartis dėl investavimo nutraukiama. Mes parašėme atsakomąjį laišką, kuriame nesutikome su tokiu klausimo sprendimu. Šioje vietoje viskas ir sustojo“.

Priminsime, kad 2007 metais Minsko miesto vykdomasis komitetas su „Ūkio banko investicine grupe“ (ŪBIG), priklausančia V. Romanovui, pasirašė investicinį susitarimą Nr.1. Kad projektas būtų įgyvendintas, buvo įsteigta uždara akcinė bendrovė „Stadium“, kurios savininkais tapo ŪBIG (75 proc. akcijų) ir Minsko Zavodsko rajono administracija (25 proc. akcijų).

Pagal šį projektą stadiono „Traktor“ bazėje ir jam priklausančioje teritorijoje buvo planuojama pastatyti prekybos ir verslo centrus, dengtą sporto areną, futbolo stadioną su natūralia veja, viešbutį ir automobilių stovėjimo aikštelę. Be to, Kamennaja Gorka ir Lošicos rajonuose turėjo būti pastatyti gyvenamieji namai. Planuojamų investicijų suma siekė 300 mln. dolerių. Pagal planus projektas turėjo būti užbaigtas iki 2010 metų.

Tačiau per praėjusius metus nė vienas iš planuotų objektų neiškilo. Iš pradžių visas kortas sumaišė pasaulinė ekonomikos krizė. Tai, kas buvo planuojama anksčiau, tapo neveiksnu, todėl investuotojas ėmėsi žingsnių pakeisti patį projektą. Baltarusijos pusė siekė, kad būtų pratęsti projekto įgyvendinimo terminai. Anot paskutinės oficialios informacijos, „Traktor“ rekonstrukciją reikėjo atlikti 2010 – 2012 metais, o gyvenamuosius namus pastatyti 2010 – 2014 metais.

Šiuo metu „Stadium“ priklauso stadionas „Traktor“, siūlantis nuomotis patalpas biurams ir patį sporto kompleksą. Šiame stadione visas 2013 metų rungtynes namuose ketina žaisti Minsko futbolo klubo „Dinamo“ žaidėjai. „Gerai, kad atsiranda nuomininkų. Tačiau šių pajamų vis tiek neužtenka stadionui išlaikyti“, - apgailestavo A. Šiuša.

Miesto vykdomajame komitete tvirtino, kad „Lietuvos įmonei buvo iškelta griežta užduotis: pirmiausia pastatyti naują stadioną, o tada kompensuoti išlaidas, statant gyvenamuosius namus. Tačiau jokiais būdais ne atvirkščiai, kaip jie norėjo“.

Anksčiau stadione „Traktor“ savo mačus namuose žaisdavo klubas „MTZ-Ripo“ (anksčiau vadinęsis „Partizan“). Šis V. Romanovo globotas klubas buvo prijungtas prie įgyvendinamo statybos projekto. 2011 metų pabaigoje V. Romanovas atsisakė finansuoti šį klubą ir jis buvo priverstas pasitraukti iš Baltarusijos futbolo čempionato. Būtent šio klubo išlaikymui atiteko daugiau kaip pusė iš 30 mln. dolerių, dėl kurių ketina bylinėtis ŪBIG.

Šiuo metu V. Romanovas yra atsidūręs skandalo epicentre Lietuvoje. Vasario 12 dieną Lietuvos Centrinis bankas sustabdė Ūkio banko, priklausančio ŪBIG, veiklą ir paskyrė laikinąjį banko administratorių. Tokio sprendimo priežastis – neįvykdyti kapitalo pakankamumo normatyvai. Iš pradžių buvo teigiama, kad banke trūksta 500 mln. litų, vėliau pradėta kalbėti, kad nepakanka beveik milijardo. Generalinė prokuratūra šiuo metu atlieka tyrimą. Antradienį Šiaulių bankas, perėmęs „sveikąją“ Ūkio banko dalį, atnaujino darbą pirmuose šešiuose uždaryto banko skyriuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)