Praėjusią savaitę 95 markės benzino kaina degalinėse peržengė 5 Lt už litrą ribą.

„Pagal dabartines tendencijas ganėtinai realu, kad benzino kainos pasieks 6-7 Lt“, – trečiadienį pristatydamas pasaulio ekonomikos apžvalgą, teigė Ž. Mauricas.

Pirma ekonomisto įvardijama tendencija – naftos kaina doleriais pasaulinėje rinkoje turėtų dar šiek tiek kilti arba bent jau nekristi. Antra tendencija, kad euras dolerio atžvilgiu turėtų silpnėti.

„Kadangi nafta parduodama doleriais, tai eurais kaina kils daugiau negu doleriais. Dėl to kaina turėtų didėti“, – aiškino jis.

Kylančias naftos kainas Ž. Mauricas įvardija kaip didžiausią grėsmę tvariam pasaulio ekonomikos augimui. Naftos brangimą jis aiškina augančia „juodojo aukso“ paklausa ir galimais neramumais Artimuosiuose Rytuose.

„Kylančios naftos kainos lems ne tik didesnes degalų bei pagrindinių produktų kainas, bet ir vėl gali stipriai išgąsdinti vartotojus bei lemti vidaus vartojimo sąstingį“, – prognozuoja ekonomistas.

Sunkvežimiams dyzeliną jau pila Lietuvoje, ne Lenkijoje

Žygimantas Mauricas
Ž. Mauricas atkreipia dėmesį, kad Lietuva taiko mažiausią akcizo tarifą (302 eurų/1043 Lt už 1000 litrų) transporto priemonėms skirtam dyzelinui iš visų Europos Sąjungos (ES) valstybių.

Jo teigimu, dėl to nemaža dalis transporto įmonių vis daugiau dyzelino ima piltis Lietuvoje, nors anksčiau tą darydavo Lenkijoje. Tai lėmė Lenkijoje padidėjęs akcizas dyzelinui.

„Be reikalo dyzelino akcizas 2013 m. didės. Teoriškai dyzelino akcizas turėtų būti kuo mažesnis. Dyzeliną naudoja transporto įmonės, sunkvežimiai, kurie lokaciją gali nesunkiai pakeisti. O benzino akcizas turėtų būti kuo didesnis – benziną naudoja daugiausia vartotojai, jo sunkiau atsivežti iš kitų šalių“, – sakė „Nordea Bank Lietuva“ ekonomistas.

Ž. Mauricas sutiko, kad tai nepopuliaru politiškai.

Šiuo metu Lietuvoje yra taikomas 1500 litų akcizas už 1000 l benzino. Minimalus ES reikalavimas – 359 eurų (1240 Lt).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)