Siūloma galiojančią licenciją turinčiam vežėjui leisti naudoti krovinines transporto priemones, kurias jis išsinuomoja iš kitų ES valstybių narių teritorijoje įsisteigusiųjų įmonių, su sąlyga, kad jos yra registruotos arba pradėtos naudoti pagal ES valstybės narės teisės aktų nuostatas ir turi galiojančią licencijos kopiją.

Tarp sąlygų numatyta, kad minėtos transporto priemonės bus nuomojamos be vairuotojo, per visą nuomos laikotarpį jomis disponuos išimtinai vežėjas ir jos bus vairuojamos vežėjo darbuotojų. Taip pat numatyta, kad transporto priemonės sudarys ne daugiau kaip 25 proc. vežėjo naudojamų krovininių transporto priemonių, kurios turi galiojančią licencijos kopiją, parko tą dieną, kai vežėjas išsinuomotą transporto priemonę pradeda naudoti profesinei krovinių vežimo veiklai.

Tuo atveju, kai visą transporto priemonių parką sudaro daugiau kaip viena transporto priemonė ir mažiau kaip keturios transporto priemonės, vežėjas gali naudoti bent vieną tokią transporto priemonę.
Įstatymo projektas parengtas siekiant įgyvendinti Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos (ES) nuostatas.

Direktyva numato, kad vežėjai turėtų turėti galimybę naudotis transporto priemonėmis, išnuomotomis bet kurioje valstybėje narėje, be vairuotojo. Turint tokią galimybę vežėjams bus lengviau patenkinti trumpalaikę, sezoninę ar laikinai padidėjusią paklausą ir pakeisti defektų turinčias arba sugedusias transporto priemones, taip pat užtikrinti, kad būtų laikomasi būtinų saugosreikalavimų ir kad vairuotojai turėtų tinkamas darbo sąlygas.

Tvirtinama, kad priėmus įstatymą vežėjams bus sudaryta galimybė naudotis transporto priemonėmis, išnuomotomis bet kurioje valstybėje narėje, ne tik Lietuvoje. Naudojant išnuomotas transporto priemones, gali būti sumažintos vežėjų, vežančių krovinius savo sąskaita, samdos pagrindais ar už atlygį, sąnaudos ir padidintas jų veiklos lankstumas. Tai, anot projekto rengėjų, gali padėti padidinti atitinkamų vežėjų našumą ir konkurencingumą.

Galiausiai numatoma nustatyti, kad vežėjas gali jo nuosavybės ar kitais teisėtais pagrindais valdomas ar naudojamas krovinines transporto priemones išnuomoti kitose Europos Sąjungos valstybių narių teritorijose įsisteigusioms įmonėms.

Atsižvelgiant į tai, kad Direktyvos nuostatos įsigalioja 2023 m. rugpjūčio 6 d., siūloma numatyti, kad įstatymas įsigaliotų tą pačią dieną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją