Maždaug valandos trukmės skrydis iš Varšuvos į Vilnių buvo paskutinis apie 30 valandų trukusioje Ž. Bražiūno kelionėje iš Rio de Žaneiro vasaros olimpinių žaidynių.

Pasak Ž. Bražiūno, jau žemėjantis lėktuvas vėl pakilo į viršų, pradėjo virš Vilniaus sukti ratus, o kapitonas ragino nebijoti ir ramino, kad viskas bus gerai. Pilotas įsakė būti ramiems, prisisegti saugos diržus, galvas įremti į kėdes. Pašnekovo teigimu, pilotas informavo bandantis susisiekti su žeme ir sužinoti vėjo kryptį – kad žinotų, kaip lėktuvą tupdyti.

Kada žemėjant atsirado mobiliojo telefono ryšis, Ž. Bražiūnas žmonai ir sūnui išsiuntė SMS žinutes: „Leisimės avariniu būdu. Myliu jus. Tikiuosi, pasimatysime vakare“. Netoli oro uosto gyvenanti žmona iš balkono stebėjo, kaip leidžiasi lėktuvas su jos vyru bei meldėsi.

Prieš pat nusileidimą Ž. Bražiūnas pradėjo filmuoti.

„Išgyvenome pusės valandos košmarą. Tačiau noriu pastebėti, kad panikos nebuvo, visi elgėsi ramiai, tik keli žmonės puolė į kišenę dėtis pasus – kad juos rastų su pasu kišenėje, kiti meldėsi“, – pasakoja Ž. Bražiūnas. Iš pradžių jis galvojo, kad neišsiskleidė lėktuvo važiuoklė, tačiau pro langą aiškiai matė ratus, tad suprato, kad gedimas kitur.

Dažnai skraidantis Ž. Braziūnas sakė, kad šiaip nusileidimas atrodė gana įprastai. Kapitonas lėktuvą „pasodino“ itin profesionaliai. „Pilotui – didžiausios pagyros – jis savo darbą atliko 100 proc.”, – tvirtino jis.

Vilniečio teigimu, labai profesionaliai dirbo lenkės stiuardesės – ramino, prašė laikytis nurodymų, perspėjo, kad virš galvų gali nukristi deguonies kaukės, parodė avarinius išėjimus, uždegė šviesas. Joms teko rūpintis keletu žmonių, kuriems pasilenkus ir pasiruošus leidimusi pasidarė silpna

Vilniečio aiškinimu, nusileidę žmonės buvo šoke, stiuardesėms net nepadėkojo, tačiau Ž. Bražiūnas sako joms paspaudęs rankas ir apsikabinęs. Stiuardesių akyse vyras išvydo ašaras.

Nusileidus Vilniaus oro uoste, lėktuvo laukė keturi ugniagesių ekipažai, greitoji medicinos pagalba.

Žymantas Bražiūnas
„Džiugu, kad taip baigėsi, buvo didžiulis stresas, bijojau filmuoti, bet, galvoju, jei lemta, tai lemta“, – kalbėjo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto narys, kartu su bendražygiais grįžęs iš Rio olimpiados.

Įraše matyti, kai lėktuvui nusileidus keleiviai pradeda ploti.

DELFI primena, kad penktadienio vakarą Vilniaus oro uoste avariniu būdu leidosi Lenkijos oro linijų bendrovės LOT lėktuvas „Bombardier Dash 8“, skridęs maršrutu Varšuva-Vilnius. Vilniuje leistis jis turėjo 18.20 val., bet nusileido tik 18.55 val.

Gerą pusvalandį orlaivis skraidė virš sostinės, nes nepavyko išskleisti užsparnių (leidžiantis jie sulėtina orlaivio greitį). Galų gale lakūnai deklaravo avarinį nusileidimą. Nors ir per dideliu greičiu, lėktuvas buvo sėkmingai nutupdytas, niekas nenukentėjo.

Dvimotoriai lėktuvai „Bombardier Dash 8“ gaminami Kanadoje, šiame modelyje – 78 vietos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (222)