VVT darbuotojų kolektyvinė sutartis, kuri buvo suderėta dar praėjusį penktadienį, bus pasirašyta šiandien, įsigalios nuo sausio 1 d. Pilni autobusų tvarkaraščiai į miestą pradės grįžti jau nuo šio vakaro. Neabejoju, kad VVT Valdyba pasiektą kompromisą patvirtins dar šiandien.

Atsiprašau vilniečių už patirtus nepatogumus ir linkių ramių švenčių“, – pranešė miesto meras.

Streikavusiems atlyginimų nemokės

„Vilniaus viešasis transportas“ (VVT) už nedirbtas dienas streikavusiems darbuotojams atlyginimo nemokės, tačiau skirs papildomai 30 tūkst. eurų, ketvirtadienį pranešė savivaldybės įmonės vadovas Darius Aleknavičius.

Jis taip pat pabrėžė, kad streiko dienos nebus vertinamos, apskaičiuojant sveikatingumo premiją.

„Buvo pasiektas sutarimas ir dėl streiko nutraukimo sąlygų. Jos yra tokios, kad darbuotojams darbo užmokestis už streiko dienas nebus mokamas, tačiau išlaikoma galimybė gauti sveikatingumo premiją: neskaičiuojamos bus streiko dienos, apskaičiuojant sveikatingumo premiją kitais metais“, – žurnalistams Vilniuje sakė VVT generalinis direktorius.

„Taip pat skiriame papildoma 30 tūkst. eurų suma, kuri bus panaudota darbuotojų gerovei“, – pridūrė jis.

Anot D. Aleknavičiaus, ketvirtadienį po pietų bus pradedami atstatyti įprastiniai tvarkaraščiai, visiškai grįžti prie buvusių pilnų maršrutų ketinama nuo penktadienio.

Savo ruožtu profsąjungos vadovas Algirdas Markevičius teigė, kad dėl šių pinigų panaudojimo dar nėra apsispręsta.

Kolektyvinė sutartis

VVT teigimu, su profsąjunga iš esmės suderėta kolektyvinėje sutartyje įtvirtinti kokybės priemoką su aiškesniais kriterijais, apimančiais punktualumą, saugų eismą, keleivių aptarnavimą, numatyti 3, 8 ir 12 metų stažo priemoką, 10 eurų siekiančią pietų pertraukos kompensaciją.

Taip pat sutarta nustatyti viršvalandžius tik su darbuotojo sutikimu, o dirbant šeštą dieną per savaitę taikyti didesnį – 1,75 tarifo – viršvalandžių apmokėjimą, numatyti stabilią 54 tūkst. eurų paramą profsąjungai, išlaikyti anksčiau suderėtus punktus.

D. Aleknavičiaus teigimu, naujovės sutartyje įmonei kainuos „iki milijono eurų papildomai per metus“. Jis pabrėžė, kad vairuotojams atlyginimai padidinti apie 20 proc. jau nuo lapkričio.

„Tai yra kompromisinis variantas ir šiai dienai turime sutarimą“, – sutarimą komentavo A. Markevičius.

VVT darbuotojų neterminuotas streikas prasidėjo gruodžio 5 d. Skaičiuojama, kad jame dalyvavo apie 35 proc. VVT vairuotojų.

Gruodžio 19 d. duomenimis, streikavo 433 darbuotojai. Nuo streiko pradžios iš viso į darbą grįžo 97 darbuotojai.

VVT skaičiuoja, kad viena streiko diena jai kainuoja apie 150 tūkst. eurų negautų pajamų.

VVT sostinėje aptarnauja 76 iš 105 maršrutų: penkis greituosius, 17 troleibusų ir 54 autobusų. Nuo ketvirtadienio užtikrintas 50 proc. autobusų ir daugiau nei 50 proc. troleibusų kursavimas.

Streikas turėjo vykti spalio mėnesį, bet buvo atidėtas, nes buvo pasiektas susitarimas nuo lapkričio vidurio VVT darbuotojų atlyginimą kelti 10 proc. Bet nebuvo sutarta dėl reikalavimo įtraukti darbo apmokėjimo sistemą į kolektyvinę sutartį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)