Septynerius metus tiestos vos kilometro V. Alanto g. dalies nuo J. Tilvyčio g. žiedinės sankryžos iki Molainių g. statybos pakvipo kriminalu. Užbaigus gatvę ir pradėjus jos įregistravimo procedūrą išlindo skandalingas faktas.

V. Alanto g. tiesusios įmonės „Panevėžio keliai“ dokumentuose nurodoma, kad ji paklojo ir du nuotekų vamzdžius. Tuos pačius vamzdžius aiškina nutiesusi ir netgi Registrų centre kaip savo turtą dar prieš šešetą metų įregistravusi ir Savivaldybės bendrovė „Aukštaitijos vandenys“. Įdomu tai, kad ir vienos, ir kitos įmonės užsakymu tuos pačius vamzdžius tiesė, bet iš abiejų kišenių atlygį pasiėmė ta pati bendrovė – antrinė Panevėžio statybos tresto įmonė „Gerbusta“.

Toji, kuri prieš keletą metų skandalingai išgarsėjo vadinamojoje „Aukštaitijos vandenų“ aferos byloje dėl Europos Sąjungos lėšų neteisėto pasisavinimo imituojant vandentiekio tiesimo darbus Pavešėčių kaime. Teisėsaugos pareigūnams atskleidus aferą, buvęs „Aukštaitijos vandenų“ vadovas Rimantas Liepa nuteistas pusketvirtų metų nelaisvės, o trys „Gerbustos“ vyrai – inžinierius, statybų darbų vadovas ir meistras atsipirko piniginėmis baudomis.

Atrodo, kartą į teisiamųjų suolą vandentiekininkus ir statybininkus jau atvedusi istorija kartojasi.

Įžvelgė politinę potekstę

Kai spalio pabaigoje Panevėžyje kilo ažiotažas dėl įrengus naują šviesoforą Molainių ir Projektuotojų g. sankryžoje nutįsusių net kilometro ilgio spūsčių, Savivaldybės vadovai ramino jų greit nebeliksiant. Esą automobilių srautus sumažins vėliausiai iki lapkričio vidurio atidaryti numatyta V. Alanto g.

Tąkart panevėžiečiai įžvelgė, jog dar spalį užbaigtos gatvės atidarymo iškilmės atidedamos dėl politinių tikslų. Esą laukiama iš vaiko priežiūros atostogų grįžtančios administracijos direktorės Kristinos Nakutytės, kad artėjant rinkimams politikė turėtų progą pasireklamuoti iškilmingai perkirpdama atidarymo juostelę.

Kiek tiesos tokiose įžvalgose, žino tik patys miesto vadovai. Tačiau dabar aiškėja, kad jiems galvas turėtų labai skaudėti, mat prieš pat rinkimus po Savivaldybės stogu bręsta ne mažesnis skandalas, nei parklupdęs pavaldinių generolu vadintą „Aukštaitijos vandenų“ generalinį direktorių R. Liepą.

Atsirado šeimininkas

Nuo 2007-ųjų iki 2014-ųjų su pertraukomis už maždaug 4 mln. Lt kilometrą V. Alanto g. nutiesė „Panevėžio keliai“. Rangovė iki spalio pabaigos darbų užsakovei Panevėžio savivaldybei privalėjo pateikti gatvės kadastro bylą, pagal kurią Valstybinės statybų inspekcijos komisija gatvę turėjo pripažinti tinkama naudoti.
Veikiausiai taip ir būtų nutikę, jei ne netikėtai Registrų centre išlindusi detalė.

„Panevėžio keliams“ registruojant gatvę ir jos inžinerinius tinklus, paaiškėjo, kad du 70 ir 40 m. kanalizacijos vamzdžiai, kuriuos deklaravo už Savivaldybės pinigus pakloję „Panevėžio keliai“, seniai turi šeimininką.

Tuos pačius vamzdžius dar 2008-aisiais valstybinė komisija pripažino tinkamais naudoti, o Savivaldybės įmonė „Aukštaitijos vandenys“ juos Registrų centre įregistravo kaip savo nuosavybę.

Bendrovė aiškina skandalą sukėlusius vamzdžius klojusi kartu su inžineriniais tinklais Viensėdžių kvartale, kuriame yra V. Alanto g. Visame kvartale nutiesta per 3 km nuotekų ir apie 4 km vandentiekio tinklų.

Šis projektas iš viso kainavo apie 1,98 mln. Lt. Didžiausia dalis – 80 proc. lėšų kanalizacijai ir vandentiekiui nutiesti gauta iš Europos Sąjungos paramos fondų, 15 proc. prisidėjo Vyriausybė ir 5 proc. skyrė patys „Aukštaitijos vandenys“.

Kad gautų ES pinigus, bendrovė turėjo įrodyti atlikusi darbus, tai yra nutiestus tinklus įregistruoti Registrų centre. Vamzdžius paklojo PST antrinė įmonė „Gerbusta“. „Aukštaitijos vandenų“ atstovo ryšiams su visuomene Svajūno Mikeškos teigimu, su rangovais už atliktus darbus atsiskaityta.

Nugvelbė iš kelininkų

Tuo metu „Panevėžio keliai“ įtikinėja, kad vandentiekininkai nugvelbė keturių metrų gylyje paklotus jų vamzdžius. Savivaldybės užsakymą tiesti V. Alanto g. prieš maždaug septynerius metus laimėjusi bendrovė deklaruoja buitinių nuotekų tinklams nutiesti pasisamdžiusi subrangovą – „Gerbustą“ ir 2008-ųjų pradžioje vamzdyną (ir dabar gaisrą įžiebusias dvi jo dalis) perdavė Savivaldybei. Šioji už vamzdžius irgi sumokėjo.

„Kokiu pagrindu „Aukštaitijos vandenys“ į savo balansą įtraukė šituos tinklus, nežinome, tačiau dėl tų dviejų vamzdyno dalių sustojo V. Alanto g. pridavimo procedūra ir gatvė vis dar neatidaryta eismui“, – „Sekundei“ teigė „Panevėžio kelių“ atstovė ryšiams su visuomene Rasa Čepienė.

Išeitis – grąžinti pinigus

Savivaldybės atstovai apie vamzdžių kriminalą atvirauti nelinkę, o nukeltą V. Alanto g. atidarymą aiškina iškilusiomis techninėmis problemomis.
Vis dėlto administracijos direktorė Kristina Nakutytė pripažino, jog kliūtis – susidubliavę vamzdynai.

„Aukštaitijos vandenų“ statybos direktorius Sigitas Činga mano, jog išeitis iš padėties – „Gerbustai“ pripažinti už tą patį darbą atlygį paėmus iš dviejų kišenių, grąžinti pinigus Savivaldybei ir pakoreguoti V. Alanto g. techninį projektą – iš jo išbraukti kanalizacijos tinklų tiesimą. Tik tuomet „Panevėžio keliai“ galėtų baigti gatvės įregistravimo procedūrą, o valstybinė komisiją ją pripažinti tinkama naudoti.

Kaip už tą patį darbą gauti dvigubą atlygį, „Gerbustos“ paklausti nepavyko. Telefonu atsiliepusi bendrovės administratorė patikino vadovą esant užimtą ir pasiūlė perskambinti po kelių minučių. Vėliau direktorius, anot administratorės, buvo jau išlėkęs.

Kol statybininkai, valdininkai ir vandentiekininkai suka galvas, kaip išlipti sausiems iš kanalizacijos vamzdžių skandalo, vairuotojai plūstasi kas rytą ir vakarą prie Molainių ir Projektuotojų g. sankryžos nusidriekiančiose spūstyse.

Pietinės vietos bendruomenės pirmininkas Dainius Mikeliūnas teigia sulaukiantis pasipiktinusių gyventojų skambučių ir rengiantis raštą Savivaldybei dėl užbaigtos, bet nenaudojamos V. Alanto g.

„Jei gatvė tvarkinga, užbaigta, kam laikyti ją užtvertą?“ – biurokratų neūkiškumas stebina D. Mikeliūną.