JAV finansų konglomerato analitikai atkreipė dėmesį į tai, kad JAV ir Europoje naftos produktų atsargos ir naftos perdirbimo apimtys kone didžiausios per visą istoriją, tuo tarpu laisvos vietos saugyklose lieka vis mažiau. Kartu pastebima, kad naftos produktų, ypač benzino, paklausa gana silpna, o pasiūla iš Rytų tik didėja.

Anot banko ekspertų, ši situacija primena įvykius 1998 ir 2009 metais, todėl neatmeta tikimybės, kad žaliavinė nafta gali smarkiai atpigti. Taip būta ir anksčiau, kai saugyklos buvo perpildytos. Ekspertų teigimu, šiuo metu naftos gavybos apimtys visame pasaulyje pastebimai viršija paklausą, ir pusiausvyra pasaulinėje rinkoje vargu ar bus pasiekta kitais metais.

Pirmadienį JAV išgaunamos žaliavinės naftos barelis kainavo 44,62 JAV dolerio. „Brent" markės naftos barelio kaina siekė 47,98 JAV dolerio, arba 11 proc. žemiau aukščiausios šio mėnesio ribos.

Naftos kainos nuo praėjusių metų vasaros nukrito beveik 60 proc. Analitikai vardina tokias šio proceso priežastis, kaip padidėjusios gavybos apimtys JAV, Artimuosiuose Rytuose ir Rusijoje, taip pat lėti paklausos augimo tempai.

Kiek anksčiau „Bank of America Merrill Lynch“ ekspertai prognozavo, kad dėl laisvos vietos trūkumo saugyklose „Brent“ naftos kainos jau iki 2015 m. kovo pabaigos nukris iki 31 dolerio už barelį, bet taip nenutiko.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)