Precedento neturintį ieškinį ketvirtadienį ketino pradėti nagrinėti Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas, tačiau bylos nagrinėjimą teko atidėti, nes savivaldybė pareiškė atsiimanti ieškinį.

Tačiau šioje byloje taškas bus padėtas dar negreit. Kadangi savivaldybė pareiškė tik atsiimanti ieškinį, vairuotojai įsitikinę, kad biurokratai ateityje vėl galės kreiptis į teismą dėl esą žalos atlyginimo.

Kad būtų galima išvengti tolesnio bylinėjimosi, savivaldybė privalėtų atsisakyti nuo ieškinio, tačiau, kaip DELFI sakė Vilniaus miesto savivaldybės Teisės departamento direktorius Egidijus Vilkickas, to tikrai neketina daryti.

14 vairuotojų iš Vilniaus, Alytaus ir Molėtų rajonų važiuojantys per žalią veją buvo užfiksuoti dar praėjusių metų gegužę. Važiuodami Laisvės pr., ties Šeškinės mikrorajonu, vairuotojai prieš Rygos ir Buivydiškių gatvių sankryžą nenorėdavo stovėti spūstyse, todėl stovinčius automobilius apvažiuodavo per žalią veją ir taip greičiau galėdavo pasiekti Rygos gatvę.

Per specialią savivaldybės akciją pažeidėjus vaizdo kamera užfiksavo policijos pareigūnai, kurie vairuotojus administracine tvarka nubaudė už Kelių eismo taisyklių pažeidimus. Tačiau tuo vairuotojų bėdos nesibaigė: savivaldybė kreipėsi į teismą ir vairuotojams pateikė 17 tūkst. 520 litų ieškinį.

Esą tiek pinigų reikėtų norint atstatyti buvusią žalią veją. Biurokratai paskaičiavo, kad atsakomybėn patraukti keturiolika vairuotojų išvažinėjo net 512 kv. metrų žalios vejos.

Beje, kol savivaldybės darbuotojai ruošė dokumentus teismui, vienas pažeidimą padariusių vairuotojų numirė.

Teismas ketvirtadienį ketino pradėti nagrinėti savivaldybės ieškinį vairuotojams, tačiau savivaldybė pateikė vicemero Evaldo Lementausko pasirašytą raštą, kad ieškinys atsiimamas.

Teisės departamento vadovas DELFI aiškino, kad tokį sprendimą savivaldybė priėmė dėl to, kad žalia veja išvažinėta daug anksčiau ir tai padarė ne tik atsakomybėn patraukti, bet ir kiti nenustatyti vairuotojai.

„Toje vietoje daug vairuotojų pažeidžia Kelių eismo taisykles, - sakė E.Vilkickas. – Atsiėmėme ieškinį, nes kol kas tiksliai negalime nustatyti, kokią žalą padarė keturiolika vairuotojų. Kiek tiksliai dėl jų kaltės buvo padaryta žala, kol kas sunku apskaičiuoti. Tačiau, manau, kad ateityje savivaldybė vėl kreipsis į teismą ir pareikš naują ieškinį".

Tačiau su ieškinio atsiėmimu kol kas nėra linkę sutikti atsakovais patraukti vairuotojai. Po neįvykusio teismo posėdžio jie pareiškė, kad greičiausiai sieksią, jog byla vis tiek būtų nagrinėjama, o bylą laimėjus, bandys prisiteisti bylinėjimosi išlaidas.

„Vairuotojų kaltė jau įrodyta, jie nubausti administracine tvarka, todėl jiems būtų naudingiau sutikti su mūsų ieškinio atsiėmimu, o ne reikalauti bylą nagrinėti", - sakė Teisės departamento direktorius.

Pasak jo, teismas greičiausiai būtų priverstas paskirti ekspertizę, per kurią turėtų paaiškėti, kiek tiksliai žalos galėjo padaryti per žalią veją važiavę vairuotojai.

Tuo tarpu vairuotojai tvirtina, kad jie nevažiavę per žalią veją – kiti vairuotojai šalia skiriamosios eismo juostos buvusią žalią veją jau seniai buvo išvažinėję.

„Savivaldybė surado atpirkimo ožius, kuriems nori suversti kaltę dėl seniausiai išvažinėtos vejos, - piktinosi į teismą paduoti vairuotojai. – Ar galima tyčiotis iš žmonių, kai pati savivaldybė yra kalta, kad neužtikrino tinkamo važiavimo sąlygų Vilniaus gatvėse per automobilių spūstis gatvėse?"

Pasipiktinę vairuotojai net pasisamdė antstolį, kad šis užfiksuotų, jog kasdien Laisvės pr. per buvusią žalią veją kasdien pravažiuoja šimtai vairuotojų.

Nors po savivaldybės ir policijos reido praėjo jau daugiau kaip metai, Laisvės pr. žalia veja lig šiol neužsodinta, todėl skubantys vairuotojai eilėje stovinčius automobilius ir toliau apvažiuoja aplink – per buvusią veją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją