Teismo nutartimi pripažinta, kad buvusių vadovų darbo „Linavoje“ metu sistemingai buvo pažeidinėjami mokestiniai įstatyma, padarę asociacijai didelę finansinę žalą. V. Gilys pagal teismo nutartį turi atlyginti 226 tūkst. eurų nuostolių, 5 procentų palūkanas, skaičiuojamas nuo šios nuostolių sumos bei beveik 4 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidas, o A. Darginavičius turi atlyginti 13 tūkst. eurų nuostolius, 5 procentų palūkanas, skaičiuojamas nuo šios nuostolių sumos, bei 1,3 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidas.

Nustatyta, kad V. Gilys sudarė daugumą sandorių, kurie mokestine prasme buvo įforminti netinkamai.

Be kita ko, atlikus patikrinimą, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) konstatavo, jog beveik visas tiekėjų išrašytas PVM sąskaitas faktūras, įvertintas kaip nesusijusias su asociacijos apmokestinamąja ūkine komercine veikla ir nepagrįstai priskirtas leidžiamiems atskaitymams bei nepagrįstai įtrauktas į pridėtinės vertės mokesčio ataskaitą, asociacijos vardu priėmė ir į asociacijos buhalteriją įtraukimui į apskaitą pateikė būtent vyr. finansininkas A. Darginavičius.

Taip pat konstatuota, jog asociacija neteisėtai teikdavo beprocentes paskolas savo darbuotojams, o mokestinio patikrinimo metu nustatyta ir tai, kad darbuotojų, įskaitant atsakovo A. Darginavičiaus, poilsines keliones nepagrįstai įformindavo kaip tarnybines komandiruotes, apmokamas iš asociacijos lėšų. Daugumoje atvejų įsakymus dėl tarnybinių komandiruočių generalinio sekretoriaus V. Gilio vardu pasirašydavo vyr. finansininkas A. Darginavičius.

Primenama, kad V. Gilys „Linava“ asociacijos generalinio sekretoriaus pareigas ėjo nuo 1991 iki 2010 m., o A. Darginavičius „Linava“ vyriausiuoju finansininku buvo nuo 1995 m. iki 2014 m.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją