Vos įžengus į judrioje gatvėje įrengtą pėsčiųjų perėją, užsidega pėsčiųjų perėjos kraštuose įrengtos šviečiančios lempelės. Tikimasi, kad vairuotojai taip greičiau pastebės pėsčiuosius ir pagarbiau su jais elgsis.

Vilniaus mero Artūro Zuoko teigimu, įvertinus tokios perėjos efektyvumą eismo saugumui, panašios perėjos gali atsirasti prie visų sostinės mokyklų.

Pirmadienį švienčiančią perėją ir prasdidedančią akciją "Apsaugok mane" pristatė Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas ir "Lietuvos draudimo" generalinis direktorius Kęstutis Šerpytis. Šią perėją įrengė įrengė bendrovė "Eismas", o finansavo draudimo bendrovė "Lietuvos draudimas".

"Vėl norime atkreipti dėmesį, kad daug vaikučių pasirodys mūsų miesto gatvėse. Pirmiausia vairuotojai turi suprasti, kad nėra gatvėje svetimų vaikų - yra tik judrūs, smalsūs ir neatsargūs vaikai. Kviečiu visus vairuotojus įrodyti, kad miestų gatvės yra vaikams saugios ir kad vaikai mokyklas pasieks ir grįš į namus saugūs", - kalbėjo meras.

Prieš mokslo metus 238 perėjų Vilniaus mieste bus nudažytos ir pažymėtos specialiu ženklu "Apsaugok mane". Pasak mero, rugsėjo 1-ąją į sostinės mokyklas eis apie 104 tūkst. moksleivių.

Šiemet akcijos akcentu taps laikini eismo ženklai, kuriuos nuspalvins ir užkabins šalia mokyklų esančiose perėjose patys moksleiviai. Tikimasi, kad ryškiau pažymėtos perėjos paskatins vairuotojus būti dar atsargesnius. Tokį laikiną ženklą ryškiais geltonais flomasteriais prie šviečiančios pėsčiųjų perėjos pirmadienį piešė grupelė čia atėjusių pradinių klasių moksleivių.

"Net vieno išgelbėto vaiko sveikata ir gyvybė bus didelis akcijos laimėjimas," - sakė K. Šerpytis.

Jau šeštus metus pirmąją mokslo metų savaitę Vilniaus miesto ir kitos savivaldybės drauge su ilgamečiu partneriu "Lietuvos draudimas" vykdo saugaus eismo akciją "Apsaugok mane".

Akcijos tikslas - sukurti moksleiviams saugų kelią į mokyklą ir padėti vaikams išvengti nelaimių. Akcijos metu specialūs ryškūs ženklai prie pėsčiųjų perėjų turi atkreipti vairuotojų dėmesį ir paskatinti sumažinti greitį. "Apsaugok mane" ženklais pažymėtos gatvės greta pėsčiųjų perėjų, kuriomis dažnai vaikšto moksleiviai. Itin daug dėmesio skiriama ir tokių gatvių apšvietimui vakarais.

"Apsaugok mane" iš pradžių buvusi tik Vilniaus miesto savivaldybės rengtu projektu, vėliau išaugo į visą šalį apimantį projektą.

Mero teigimu, šios akcijos rezultatai puikiai įrodo, kad tokia prevencinė priemonė - moksleiviams sukurtas saugus kelias - yra neabejotinai veiksminga ir padeda atkreipti tiek vairuotojų, tiek moksleivių dėmesį į intensyvaus eismo keliamus pavojus.

Visus bendrojo lavinimo mokyklų moksleivius, akcijos metu einančius pažymėtomis perėjomis, savo lėšomis apdraudė "Lietuvos draudimas". Draudimas galioja pačiomis pavojingiausiomis valandomis, nuo 7 val. ryto iki 19 val. vakaro, kai moksleiviai keliauja į mokyklą arba grįžta namo.

"Vaikų saugumu rugsėjo pradžioje rūpinamės neatsitiktinai - po vasaros atostogų prie mokyklos suolų sugrįžę moksleiviai tiesiog nenustygsta vietoje ir rizikuoja pakliūti po automobilių ratais. Manome, kad skaudžių nelaimių gatvėse padės išvengti tik suaugusiųjų dėmesys ir atsargumas," - sakė "Lietuvos draudimo" generalinis direktorius K.Šerpytis.

Akcija "Apsaugok mane" pirmą kartą buvo inicijuota Vilniaus miesto savivaldybės 2000-aisiais. 2001-aisiais metais "Lietuvos draudimo" iniciatyva akcija išsiplėtė iki trijų didžiausių šalies miestų - Vilniaus, Kauno bei Klaipėdos.

2002-aisiais akcija vyko jau dešimtyje avaringiausių Lietuvos miestų. Pernai ir užpernai 60-ties Lietuvos savivaldybių akcijoje dalyvavo 58. Akcijos efektyvumą įrodo faktas, kad esant visuomenės palaikymui pažymėtose perėjose vaikai nukenčia labai retai.

Per ketverius anksčiau vykdytų akcijų metus pažymėtose perėjose nukentėjo 9 vaikai - 6 berniukai ir 3 mergaitės. Nukentėjusių vaikų tėvams "Lietuvos draudimas" išmokėjo draudimo kompensacijas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją