Visame Panevėžio rajone asfaltuojama dalis gatvių, Dembavoje taip pat. Tačiau kai kuriems šio priemiesčio gyventojams įtarimą kelia faktas, kad darbai itin sparčiai vykdomi gatvėje, kurioje gyvena miesto Savivaldybės administracijos direktorė Kristina Vareikienė.

Jie įtaria, kad aukštas pareigas einanti valdininkė (beje, Panevėžio rajono savivaldybės svetainėje skelbiamais duomenimis, apie porą metų turinti dar ir visuomenines – Dembavos bendruomenės pirmininkės – pareigas) savo aplinką bando susitvarkyti už valstybės pinigus. O kitiems dembaviečiams esą asfaltuotos gatvės tenka laukti metų metus ir kišti paskutinius pinigus į nuolat duobėtuose keliuose lūžtančių automobilių remontą.

„Kur mažai namų, ten šaligatvius kloja“, – stebėjosi Svajonių gatvėje vykstančiais asfaltavimo ir šaligatvio klojimo darbais vienas „Panevėžio balso“ pakalbintas dembavietis. Negeras, vyriškio manymu, yra ir įvažiavimas į šalia esančią gatvę – sutvarkius nebus įmanoma įsukti su nedideliu vilkiku. Neracionaliai kišami dideli pinigai, o štai kur tikrai reikėtų palopyti gatves, dembaviečio teigimu, niekas nedaroma, tad vairuotojai nespėja keisti automobilių lankstų, traukių – važiuoja iš duobės į duobę.

„Dieve, dieve, kokie baisūs reikalai... Ir kur jie pinigus deda?“ – dejavo vyriškis.
Jis neabejojo, kad žiemą bus dar blogiau. Ir ne tik Dembavoje, bet ir Panevėžyje.
„Panevėžio miesto šventei išmėtys pinigus... Vietoj to galėtų bent kelias duobes užlyginti. Kokia čia šventė, jei negali mieste kasdien normaliai važinėti?“ – skundėsi jis.

Privilegijomis nė nekvepia?

Panevėžio rajono savivaldybės Vietinio ūkio skyriaus vedėjas Albertas Činikas teigė, kad jie kiekvienai seniūnijai duobėms lopyti skiria pinigų proporcingai jų turimam kelių ilgiui. Ne išimtis ir Velžio seniūnija, kuriai priklauso Dembava. Tad, A. Činiko manymu, padėtis panaši visame rajone.
Be to, rajone įgyvendinamas projektas „Panevėžio rajono savivaldybės kelių ir gatvių rekonstrukcijos I etapas“. Pagal jį asfaltuojama dalis rajono gatvių. Tarp jų ir Dembavos Svajonių gatvė, kurioje gyvena K. Vareikienė. A. Činikas tikino, kad rajonas su miestu nėra niekaip susijęs ir dabartinės miesto Savivaldybės administracijos direktorės jis net nepažįstąs. Tuo labiau kad ir pats projektas pradėtas rengti tuomet, kai ji dar neužėmė tokių aukštų pareigų – prieš keletą metų.

Asfaltuotinų gatvių sąrašą rinko pačios seniūnijos su bendruomenėmis. Apskritai, vedėjo manymu, gal būtų geriau už Europos pinigus išasfaltuoti kurio nors vieno kaimo kelius, o ne po visą rajoną po kelis šimtus metrų išsibarsčiusių gatvelių, tačiau nuspręsta kitaip.

Šiuo metu Dembavoje, be Svajonių gatvės (apie 280 metrų), asfaltuojama dar ir Lazdynų gatvė (230 metrų) – bus uždėtas naujas asfalto sluoksnis ant dabar jau esamo susidėvėjusio.
A. Činiko teigimu, laukia ir antrasis asfaltavimo etapas. Jo metu Dembavoje turėtų būti išasfaltuota Nevėžio gatvė – apie 800 metrų. Kadangi sutaupoma pinigų, planuojamas ir trečiasis etapas, tačiau tada Dembavos gatvėms pinigų jau nebus skirta.

„Įtikti žmonėms labai sunku. Pasitaiko, kad vienam netinka tas, kitam anas“, – sakė specialistas: vienam gyventojui kliūva įvažiavimų plotis, o kitam neįtinka nuovažų nuožulnumas ir pan.

Sena svajonė

Velžio seniūnas Alfonsas Bakšys irgi patikino, kad asfaltuotinų gatvių sąrašas sudarytas seniūnijoje tariantis su bendruomenių pirmininkais, ir tai padaryta jau prieš keletą metų.
„K. Vareikienė su tuo nesusijusi – apie tai net nekalbėjo. Ji dar nebuvo bendruomenės pirmininkė“, – tikino jis.

Tiesiog, seniūno teigimu, buvo pasirinktos gatvės, kuriose didžiausias automobilių srautas. Svajonių gatvė, jo teigimu, yra pagrindinė kvartale (į ją įeina kitos trys), tad apie jos asfaltavimą kalbėta jau keletą metų. „Ją jau labai seniai norėta sutvarkyti“, – sakė jis.

A. Bakšys pasakojo, kad kyla įvairių nesusipratimų. Pavyzdžiui, šalia Svajonių gatvės esančioje Vykintų gatvėje yra vos keli namai, tačiau skundžiamasi, kad nebus įmanoma įvažiuoti su vilkikais – per siauras įvažiavimas. Seniūno manymu, viskas atitinka reikalavimus. Jis teigė netikintis, kad šios sunkiasvorės mašinos negalės įvažiuoti.

Teigė norėję atsisakyti

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorė Kristina Vareikienė taip pat tvirtino, kad viską sprendusi rajono valdžia ir ji su tuo nesusijusi. Atvirkščiai: gatvės gyventojai yra kreipęsi į rajono Savivaldybę prašydami šalia asfaltuojamos jų gatvės netiesti šaligatvio.
„Mes manėme, kad tas lėšas buvo galima efektyviau panaudoti, kad ir tvarkant Vingiuotąją gatvę“, – aiškino administracijos direktorė.

Tačiau esą iš Savivaldybės gautas atsakymas, kad techninio projekto niekas nekeis. Vietinio ūkio skyriaus vedėjas A. Činikas teigė nieko apie panašius prašymus negirdėjęs, tačiau, jo teigimu, jie nelabai ir būtų ką pakeitę – Europos Sąjungos reikalavimai griežti.