Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė pastebėjo, kad Vilniaus miesto savivaldybė bendrovei „Vilniaus viešasis transportas“ yra įsiskolinusi daugiau nei 100 mln. Lt (apie 29 mln. eurų).

Iš viso 2014 m. “Vilniaus viešojo transporto“ pelnas siekė 10 tūkst. eurų, 2013 m. - 1,18 mln. eurų nuostolių.

„Savivaldybė „Vilniaus viešajam transportui“ yra skolinga daugiau nei 100 mln. Lt. Skola susidariusi daugiausia dėl to, kad savivaldybė turi dotuoti išlaidas, kurias patiria įmonė. Viena reikšmingiausių išlaidų kilmė – apie 80 mln. Lt (apie 23 mln. eurų) yra sudaryta dėl transporto lengvatų, kurios suteikiamos įsigyjant lengvatinius bilietus. Lengvata naudojasi ne tik Vilniaus, bet ir visos Lietuvos asmenys“, - pridėjo ji.

80 proc. nuolaida suteikiama moksleiviams ir studentams. 50 proc. - pensinio amžiaus asmenims. Pasak administracijos vadovės, šia lengvata naudojasi net vienai dienai į sostinę atvykę Lietuvos gyventojai, pavyzdžiui, pensininkai vizito į ligonines, o kompensuoti tai „Vilniaus viešajam transportui“ tenka iš savivaldybės biudžeto. Vilniaus miesto valdžia turi kompensuoti ir savo gyvenamosios vietos Vilniuje nedeklaravusiems studentams iš kitų miestų.

„Čia yra teisingumo dalykas – socialiai remtinoms grupėms turime teikti lengvatą, tačiau dėl kitų miestų gyventojų viskas krenta ant Vilniaus miesto savivaldybės“, - pridėjo A. Vaitkunskienė.

Susisiekimo ministerija portalui DELFI patvirtino, kad iš centrinės valdžios biudžeto šios lengvatos kompensavimui pinigų nėra.

A. Vaitkunskienės teigimu, šiuo metu svarstoma, kaip būtų galima spręsti šį klausimą.

„Nesiruošiame atsisakyti (lengvatų – red.), norime asmenis remti, bet iš principo tai neturi būti pastoviu įmonės nuostoliu“, - kalbėjo savivaldybės atstovės. Pasak jos, svarstomi ir tokie variantai, kad prie kompensavimo tvarkos galėtų prisidėti ir kitos savivaldybės. Taip pat mąstoma, kaip būtų galima paskaičiuoti, kiek Vilniaus miesto viešuoju transportu naudojasi ne vilniečiai.

Kaip spręsti> rengiame detalesnę analizę? Pasiūlymus. Tai rimta problema. Nesiruošiame atsisakyti, norime remti, bet iš principo, tai neturi būti pastoviu nuostoliu. Gal kiti turi miestai dalyvauti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (324)