Praėjusių metų sausio–kovo mėnesiais bendras skrydžių skaičius, palyginti su 2020 metų tuo pačiu laikotarpiu, buvo sumažėjęs apie 50 procentų. Šį sumažėjimą kompensavo likę metų ketvirčiai, taigi bendras skrydžių skaičius Lietuvos oro erdvėje, palyginti su 2020-aisiais metais, padidėjo daugiau kaip 31 proc. ir siekė daugiau kaip 164 tūkst. skrydžių.

„Dėl karantino užsidarius šalims, praėjusių metų pradžia buvo sudėtinga visoms aviacijos bendrovėms. Kita vertus, jau nuo balandžio mėnesio matėme akivaizdų skrydžių skaičiaus augimą. Ypač išsiskyrė birželio mėnuo, kai tranzitinių skrydžių skaičius, palyginti su 2020 metų tuo pačiu mėnesiu, išaugo 150 proc., o bendra skrydžių apimtis padidėjo 130 procentų“, – teigia VĮ „Oro navigacija“ generalinis direktorius Saulius Batavičius.

Analizuojant oro uostų skrydžių intensyvumą, apie 19 proc. išaugo skrydžių skaičius iš Vilniaus, apie 11 proc. – iš Kauno. Lyginant 2020-ųjų ir 2021-ųjų duomenis, matyti, kad Palangoje skrydžių skaičius sumažėjo bene penktadaliu (19 proc.), o Šiauliuose – kiek daugiau nei 4 procentais. Vilniaus skrydžių valdymo centras pernai aptarnavo apie 24,8 tūkst. skrydžių, Kauno – 6,8 tūkst. skrydžių.

"Mūsų duomenys rodo, kad pagrindinės valstybės, į kurias iš Lietuvos ir atgal skrenda orlaiviai – Jungtinė Karalystė, Vokietija, Latvija, Danija ir Lenkija. Tranzitu dažniausiai per mūsų valstybę skrendama į Rusijos Federaciją, Vokietiją, Latviją, Lenkiją ir Suomiją", – sako S. Batavičius.

Anot jo, pikinė visų metų diena buvo 2021-ųjų rugsėjo 17-oji, kada Lietuvos padangę skrodė net 673 orlaiviai. Pasak S.Batavičiaus, įmonės skrydžių vadovai kasdien rūpinasi, kad būtų užtikrintas saugus oro erdvės virš Lietuvos eismas ir užkirstas kelias bet kokiems galimiems aviacijos įvykiams, teikiant saugiam skrydžiui reikalingas instrukcijas ir rekomendacijas.

TOP 5 aviacijos bendrovės pagal Lietuvos oro erdvėje vykdytų skrydžių skaičių yra „AirBaltic“, „Ryanair“, „Aeroflot“, „Finnair“ ir „Lufthansa“. Reikšmingiausią skrydžių skaičiaus augimą, palyginti su 2020 metais, demonstravo antroje vietoje esanti bendrovė „Ryanair“ (daugiau kaip 70 proc. augimas) ir ketvirtoje vietoje įsitvirtinusi „Finnair“ (27 proc. augimas). Pirmaujanti bendrovė „AirBaltic“ Lietuvos erdvėje 2020 metais vykdė 9,5 tūkst. skrydžių, o 2021-aisiais net 11,6 tūkst. skrydžių (augimas – 24 procentai).

S. Batavičiaus teigimu, išskirtinis aviacijos bendrovėms buvo 2021-ųjų gruodis – per paskutinį metų mėnesį bendras VĮ „Oro navigacija” specialistų aptarnautų skrydžių skaičius, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2020 metais, augo beveik 2 kartus ir sudarė 17,7 tūkstančio.