"Vyriausybės sukeltas vajus per šiuos metus pakeisti visus seno pavyzdžio popierinius vairuotojų pažymėjimus plastikinėmis kortelėmis tėra noras pasipelnyti iš gyventojų", - ketvirtadienį išplatintame Seimo Liberalų ir centro frakcijos pranešime cituojamas V. Bogušis. Jo teigimu, nors beveik neabejojama, kad iki gruodžio 31 dienos nebus spėta pakeisti visų pažymėjimų, Vidaus reikalų ministerija problemą esą įžvelgia tik aptarnaujančių pareigūnų skaičiaus trūkume ir net nesiruošia keisti savo reikalavimų.

Senojo pavyzdžio vairuotojo pažymėjimai, išduoti iki 2000 metų balandžio 1 dienos, dar galios iki 2005 metų gruodžio 31 dienos. Pažymėjimai, išduoti su galiojimo data, - iki nurodytos datos.

G. Furmanavičius įpareigojo Policijos departamentą padidinti pareigūnų, kurie keičia vairuotojų pažymėjimus, skaičių. Nutarta, kad gyventojai juos gali pasikeisti ir vietos policijos komisariatuose, ne tik apskričių centruose.

Savo ruožtu V. Bogušis įsitikinęs, kad verčiant piliečius kęsti milžiniškas eiles ir mokėti papildomus pinigus yra nutylima apie keitimo beprasmiškumą.

Liberalcentristas atkreipia dėmesį, jog Europos Sąjungos (ES) direktyva, kuri nustato reikalavimus ES šalyse naujai išduodamiems pažymėjimams, numato, kad visi be išimties valstybių narių išduoti vairuotojo pažymėjimai turi būti pripažįstami. Todėl pažymėjimų keitimas esą vykdomas "stachanovietiškais metodais".

Anot liberalcentristo, Vyriausybė sąmoningai nereaguoja į tai, jog jau artimiausiu metu ES struktūros ketina priimti Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą dėl vairuotojo pažymėjimų, pagal kurią dabartiniai ES šalyse išduoti pažymėjimai bus keičiami į bendrą visoms Europos Sąjungos šalims vairuotojo pažymėjimą.

Ši direktyva, anot pranešimo, numato, jog seno pavyzdžio popieriniams vairuotojo pažymėjimams pakeisti bus nustatytas 10 metų, o plastikiniams vairuotojo pažymėjimams - 20 metų terminas.

Todėl, V. Bogušio žodžiais, dabartinis Vyriausybės elgesys vairuotojų atžvilgiu yra dar vienas spjūvis į žmonių pasitikėjimo valstybe likučius.

Šiuo metu iki 2000 metų balandžio išduoti pažymėjimai keičiami į pagamintus Vokietijoje. Vidaus reikalų ministerijos teigimu, jie turi papildomas patikimas apsaugos priemones.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją