Teisininkai mano, kad esama tvarka iššauks nemažai ginčų


Orą teršiančių automobilių Lietuvos gatvėmis rieda ne tiek ir mažai.

„Skysčių nuotėkis – maždaug apie 8 procentai turi šitą bėdą, kai prasisunkę skysčiai teršia. Dyzelinių automobilių iš pirmo karto pas mus nepraeina 7,4 procento ir apie 7,7 procento benzininių automobilių“, – teigė Techninės apžiūros įmonių asociacijos atstovas Renaldas Gabartas.

Renaldas Gabartas

Prasidėjus pavasariui, aplinkosaugininkai gatvėse ruošiasi gaudyti taršius automobilius ir jų vairuotojus. Tiesa, kol kas įrangos taršai matuoti aplinkosaugininkai turi nepakankamai.

„Turime vieną pilną komplektą, tai yra kompiuterinę įrangą, matuoklius dujinę įrangą naudojančiam automobiliui ir dar vienas matuoklis – benzininiams varikliams“, – dalijosi Vilniaus aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Edgaras Skrebė.

Edgaras Skrebė

Žadama, kad įrangos greitu metu bus nusipirkta daugiau, o dabar pagautiesiems gresia griežtos sankcijos – už taršų automobilį naikinama automobilio technikinė apžiūra. Ją reikia susitvarkyti per 48 valandas.

Be to, privalu ir baudą nuo 100 iki 300 eurų susimokėti. Teisininkai neabejoja – ginčų dėl to kils nemažai.

„Jeigu mane išlaipintų ir pasakytų, kad viskas arba tu turi, pavyzdžiui, 48 ar 24 valandas susitvarkymui – aš nemanau, kad toks sprendimas neturėtų būti skundžiamas“, – teigė VU teisės fakulteto dėstytojas Arnas Paliukėnas.

Advokatas Arnas Paliukėnas. V. Pilkausko nuotr.

Automobilių techninės apžiūros specialistai tikina, kad per vieną ar kelias dienas techninė apžiūra mieste yra neįmanoma.

„Susirasti servisą, kuris galėtų priimti, kuris turėtų galimybę iš karto sureaguoti – nelabai realu, man atrodo“, – teigė R. Gabartas.

Aplinkosaugininkai – ne juokais išgąsdino vairuotojus. Internete netgi plinta beveik 18 tūkstančių parašų surinkusi peticija, kurioje vairuotojai reikalauja, kad Seimas atšauktų taršos tikrinimo įstatymą. Nauja tvarka piktinasi ir dalis politikų.

„Yra tikrai labai nedaug autoservisų, bent jau legalių, juose yra eilės ir, tokiu atveju, žmonės tiesiog būtų spaudžiami nelegaliose patalpose remontuotis automobilį, nes per porą dienų užsirašyti yra praktiškai neįmanoma“, – teigė Seimo narė (MG) Agnė Širinskienė.

Agnė Širinskienė

„Mano pataisa yra labai paprasta, kuri sako, kad aplinkosaugininkai vieni, patys negalėtų tikrinti lengvųjų automobilių, o taip pat ir negalėtų naikinti jų techninės apžiūros dokumentų“, – LNK žinioms pasakojo Seimo narys (LSDP) Linas Jonauskas.

Neilgai galiojusią tvarką dabar siūloma keisti


Departamentas tikina, kad tokių patikrų tikslas – prevencinis, skirtas skatinti vairuotojus susitvarkyti savo automobilius, tačiau baudos ir švietimas, anot Seimo narių, nedera, tad vieni jų, dėl kilusio chaoso, kaltina aplinkosaugininkus.

„Aplinkosaugos departamentą ištiko įstatymo įgyvendinimas visiškai nepasiruošus, ypač komunikacine prasme. Iš pradžių, jie netgi nesugebėjo atsakyti, ar bus visa techninė apžiūra naikinama, ar tik viena dalis techninės apžiūros. Iš pradžių, nebuvo aiškiai pasakyta, kad ir naktimis nebus stabdomi automobiliai“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Demonstracinis Aplinkos apsaugos departamento automobilių taršos patikrinimas Vilniuje

Kiti kaltę meta pačiam Seimui.

„Seimas tikrai paskubėjo, neįvertino visos situacijos, kokia šiandien yra su aplinkosaugos sistema, su visais iššūkiais, tenkančiais aplinkosaugininkams“, – teigė L. Jonauskas.

Linas Jonauskas

Tad Seimo aplinkos apsaugos bei teisės ir teisėtvarkos komitetai problemą žada išspręsti.

Iki gegužės 1-os dienos jie planuoja keisti administracinių nusižengimų kodeksą.

„Reikėtų aplinkosaugininkams sudaryti teisę skirti įspėjimą, pirmą kartą sustabdžius ir nustačius, kad automobilis yra taršus arba dūmijantis. Taip pat, mes norime įpareigoti permąstyti terminą, kuris dabar yra 48 valandos, į adekvatesnį“, – teigė Seimo narė (TS-LKD) Aistė Gedvilienė.

Tiesa, tokia tvarka bus tik laikina.

„Pradžioje, kaip minėjau, bus prevenciniai reidai. Vairuotojui bus tiesiog leidžiama susipažinti su parametrais, o atsakomybė taikoma nebus“, – tvirtino E. Skrebė.

Demonstracinis Aplinkos apsaugos departamento automobilių taršos patikrinimas Vilniuje

Be to, vairuotojams aplinkosaugininkai žada, kad kai ruošis patruliuoti – praneš.

Visą reportažą rasite LNK portale: