Šį modernų orlaivį entuziastų minia pasitiko vakariniame Pajerno oro uoste - praėjus dviem mėnesiams po to, kai gegužės 24-ąją "Solar Impulse" pakilo iš to paties oro uosto ir pradėjo kelionę per Europą į Šiaurės Afriką ir atgal.

"Tai buvo nepaprastas nuotykis - ne vien dėl to, kas buvo pasiekta šiuo lėktuvu..., bet ir dėl tvirtos komandos", - sakoma vieno iš šio projekto įkūrėjų Andre Borschbergo pranešime.

Anksčiau antradienį pilotas Bertrand’as Piccard’as pakėlė lėktuvą į giedrą dangų iš vieno aerodromo netoli Prancūzijos pietvakarinio miesto Tulūzos, kur teko savaitę laukti tinkamų orų, baigiant kelionę, per kurią "Solar Impulse" nuskrido į Ispaniją, Maroką ir vėl grįžo į Šveicariją.

Modernaus lėktuvo, kuris pagal sparnų plotį prilygsta didžiuliam laineriui "Airbus A340", bet sveria ne daugiau nei vidutinis šeimyninis automobilis, sparnuose įtaisyta 12 tūkst. saulės baterijų, sukančių keturis variklius.

Šis orlaivis gali skraidyti nenutūpdamas ilgiau nei parą, naudodamas akumuliatoriuose sukauptą energiją ir neeikvodamas nė lašo degalų.

Baigus paskutinį etapą, ši 6 000 kilometrų kelionė tapo iki šiol tolimiausiu "Solar Impulse" skrydžiu - po to, kai pernai jis nuskrido iš Paryžiaus į Briuselį.

Skrydžio vaizdai tiesiogiai transliuojami B.Piccard’o, kuris taip pat yra apskridęs aplink Žemės rutulį karšto oro balionu, vadovaujamo projekto tinklalapyje www.solarimpulse.com. Šiame projekte taip pat dalyvauja lakūnas A.Borschbergas, pakaitomis su B.Piccard’u pilotavęs "Solar Impulse" per vėliausią jo skrydį.

Ši kelionė turi tapti pasiruošimu 2014 metais skrydžiui aplink pasaulį nauju patobulintu saulės energija varomu lėktuvu.

Organizatorių paskelbtame pranešime sakoma, kad "Solar Impulse" jau pademonstravo savo technologijų patikimumą ir įrodė taupiai naudojantis energiją.

"Solar Impulse" pirmąkart į istoriją pateko 2010 metų liepą kaip pirmasis pilotuojamas vien saulės energija varomas lėktuvas, išbuvęs ore ilgiau nei parą.

Jam priklauso ilgiausiai trukusio šios klasės orlaivių skrydžio rekordas, pasiektas išbuvus ore virš Šveicarijos 26 valandas 10 minučių ir 19 sekundžių, taip pat aukščio rekordas - 9 235 metrai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją