Elė Pranaitytė asmeninėje feisbuko paskyroje pasidalijo savo, sėdinčios neįgaliųjų vežimėlyje, nuotrauka ir pridėjo tokį prierašą:

„Tai štai. Čia esu aš po kovo 26 d. patirtos avarijos. Šiuo metu negaliu vaikščioti, bet panašu, kad dubens lūžio „Ryanair“ darbuotojai nelaiko „rimta liga“, nes ką tik atmetė mano prašymą grąžinti pinigus už kitos savaitė skrydį. Kaip ir liūdna, kad tokia bendrovė kraunasi pinigus tokiais būdais.“

Moteris DELFI pasakojo, kad avariją patyrė, kai neleistinoje vietoje lenkimo manevrą atlikęs vairuotojas įvažiavo į jų automobilį.

„Po dubens kaulų operacijos dar nevaikštau ir judu su vežimėliu.. „Ryanair“ tinklalapio dažniausiai užduodamų klausimų skyrelyje radau informaciją, kad atgauti pinigus už skrydį galima užpildžius formą „dėl rimtos keleivio ligos ar mirties“. Prisegiau ir savo ligos diagnozės kopiją iš ligoninės. Per porą valandų gavau atsakymą, kad skrydžiai neatšaukiami, galima tik nukelti už priemoką.

Man kyla klausimas, kodėl iš viso reikalinga galimybė kreiptis dėl sunkios ligos aplinkybių, jeigu skrydžiai iš viso neatšaukiami? Ar tiesiog patingėta gilintis į konkretų atvejį ir patogiau tiesiog nieko nesiimti?“ – retoriškai klausė moteris.

Ji svarstė, kad bendrovė veikiausiai viešai pasiteisins, kad keleiviui reikėjo įsigyti kelionės draudimą.

„Skrydis buvo su akcija, kalba eina apie 10 Eur, bet spalį turiu kitą skrydį už beveik 80 Eur, juo irgi negalėsiu pasinaudoti. Bet čia skaudu dėl paties principo“, – komentavo pašnekovė.

„Ryanair” taisyklių 10.4 punkte nurodyta, kad rimtos ligos (arba mirties) atveju, kai klientas negali keliauti, pinigai už jo rezervaciją bendrovės nuožiūra gali būti grąžinti.

„Ryanair“ Komunikacijos departamento komunikacijos vadovas Cillianas O’Brienas šią situaciją DELFI pakomentavo taip:

„Kaip yra nurodyta mūsų taisyklėse ir sąlygose, su kuriomis sutinkama rezervacijos metu, už jokius „Ryanair“ bilietus pinigai nėra grąžinami.

Šiuo atveju klientei buvo pasiūlyta galimybė pakeisti skrydžio datas prieš sumokant skrydžio keitimo mokestį ir patarta kreiptis į kelionės draudikus.“

Vis dėlto jis nepaaiškino, kokias ligas bendrovė laiko „rimtomis“.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos Vartotojų konsultavimo, asmenų aptarnavimo ir komunikacijos skyriaus vedėja Giedrė Nenartavičiūtė paaiškino, kad vadovaujantis ES reglamentu dėl oro susisiekimo paslaugų teikimo bendrųjų taisyklių oro vežėjai laisvai nustato oro susisiekimo paslaugų kainas ir tarifus.

Tačiau siūlydami ar skelbdami oro susisiekimo kainas ir tarifus vežėjai kartu privalo nurodyti taikomas sąlygas.

„Taigi oro vežėjai (aviakompanijos) gali nustatyti tokias susisiekimo kainas, kai bilietai bus nekeičiami ir negrąžinami, tačiau prieš parduodamas bilietus oro vežėjas privalo supažindinti su tokiomis bilieto tarifo sąlygomis.

Jei bilietas yra negrąžinamas, nesvarbu dėl kokių priežasčių keleivis negali išvykti, visi sumokėti pinigai nėra grąžinami. Tokiu atveju privalo grąžinti tik oro uosto mokesčius. Dėl šių mokesčių grąžinimo keleivis turi teisę kreiptis į aviakompaniją. Teisės aktai šiuo atveju nereglamentuoja, kokias taisykles privalo nustatyti aviakompanija dėl pinigų grąžinimo ligos atveju ar nelaimingo atsitikimo“, – komentavo vedėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)