Pastebima tendencija, kad rangovai sutinka bendradarbiauti tuose ruožuose, kuriuose ištaisyti aptiktus defektus kainuoja pigiau ar reikia mažiau kitų išteklių. Dėl ilgesnių ruožų, kuriuose reikalaujama užsakyti papildomus tyrimus, kad būtų nustatytas pažeidimų mastas visame ruože ar prašoma pakloti naują asfalto sluoksnį visame ruože, vyksta diskusijos ir yra vilkinamas laikas.

Preliminariais skaičiavimais, šiems defektams ištaisyti reiktų pakloti apie 20 tūkstančių tonų asfalto.
Pasak Kelių direkcijos vadovo Vitalijaus Andrejevo, kiekvienas atvejis nagrinėjamas atskirai, rangovai supažindinami su audito išvadomis, siūlomi būdai, kaip būtų galima spręsti vieną ar kitą atvejį. Deja, tik dėl aštuonių ruožų Kelių direkcija pretenzijų rangovams nebeturi. Daugeliu atvejų, Kelių direkcija savo lėšomis jau užsakė arba turės užsakyti papildomus tyrimus pažeidimų mastui nustatyti. Taip pat, jei nepavyks susitarti su rangovais dėl pažeidimų ištaisymo, Kelių direkcija turės įsigyti ir rangos darbus.

„Nors už patirtas išlaidas sąskaitos bus pateiktos rangovui, audito metu aptiktų defektų šalinimui bus sugaišta žymiai daugiau laiko. Kelių direkcija visas minėtas paslaugas turi įsigyti taikydama viešuosius pirkimus, todėl procesas užtrunka ilgiau, nei jo prireiktų rangovui pripažinus savo klaidas ir sutikus savo jėgomis ištaisyti defektus“, – sako V. Andrejevas.

Jo teigimu, AB „Panevėžio keliai“ lokalioje vietoje ištaisė defektą ir paklojo 180 metrų naujo asfalto, analogiškai pasielgė ir AB „Kauno tiltai„, pakloję apie 40 metrų naujo asfalto. AB „Eurovia Lietuva“ taip pat taisė defektą lokalioje vietoje, t. y. ten, kur trūko asfalto storio, ir paklojo 20 metrų naujos dangos. Su UAB „Alkesta“ pasiektas susitarimas dėl garantinio termino pratęsimo ir bus vykdoma tolesnė objekto stebėsena, UAB „Parama“ ištaisė defektus apie 100 metrų ir objektas buvo priimtas 2018 m. gruodžio mėnesį.

Susitarimas su UAB „Fegda“ dėl kelio Nr. 5230 Paberžė-Barskūnai-Medžiukai ruožo nuo 6,50 iki 11,16 km pasiektas po to, kai rangovas pripažino, kad darbai šiame ruože buvo atlikti pakeitus reikalavimus, nustatytus viešųjų pirkimų dokumentuose, kelio ruože panaudotos pigesnės ir prastesnės kokybės medžiagos, pakloti plonesni pagrindo sluoksniai. Šiuo metu rangovas yra įsipareigojęs iki 2020 m. birželio 1 d. visame ruože pakloti naują 3,5 cm storio asfalto sluoksnį.

Pasak V. Andrejevo, iki šiol nepavyksta sutarti su AB „Kauno tiltai“ dėl to, kad turi būti ištaisyti defektai kelio Nr. 3512 Raseiniai-Paupys-Eržvilkas ruože nuo 5,60 iki 7,22 km ir ruože nuo 9,54 iki 18,14 km. Kelių kokybės audito metu tikrinant, ar atlikti darbai atitinka dokumentaciją, paaiškėjo, kad buvo sumokėta už darbus, kurių dalis nebuvo atlikta. Darbų metu rangovas pateikė informaciją užsakovui, kad reikia pakloti papildomus šalčiui atsparaus ir skaldos pagrindo sluoksnius. Audito metu, atlikus lokalius tyrimus, paaiškėjo, kad tose vietose papildomi sluoksniai nebuvo pakloti, nors už šiuos darbus rangovui buvo sumokėta papildomai.

Siekdama nustatyti visą pažeidimų mastą abiejuose ruožuose, Kelių direkcija ne kartą kreipėsi į rangovą, kad šis atliktų tyrimus, tačiau rangovas delsia tai padaryti. Š. m. rugpjūčio mėnesį sutarta, kad bus ištirtos defektų apimtys visame objekte. Nepaisant daugkartinio raginimo, rangovas tyrimų iki lapkričio mėnesio nebuvo atlikęs. AB „Kauno tiltai“ tyrimus atliko lapkričio pabaigoje po to, kai Kelių direkcija pranešė, kad, jeigu rangovas to nepadarys iki 2019 m. pabaigos, tyrimus Kelių direkcija atliks pati, o patirtas išlaidas turės apmokėti rangovas. AB „Kauno tiltai“ atliko tyrimus lapkričio pabaigoje, kurie parodys, kokios apimties yra defektai ir atitinkamai bus parinktas jų ištaisymo būdas.

2018 m. Susisiekimo ministerijos iniciatyva buvo atliktas šalies valstybinės reikšmės kelių kokybės auditas. Audito metu buvo tikrinti keliai, statyti bei rekonstruoti 2008-2017 metais.