Kauno meras Arvydas Garbaravičius įpareigotas kreiptis į teisėsaugos institucijas, kad būtų išsiaiškinta, kas kaltas, jog Savivaldybės bendrovė įklimpo į skolas.

Buvęs vadovas rado prieglobstį

Auditą atlikusios bendrovės “Ernst & Young Baltic” atstovai konstatavo, kad šiuo metu “Autrolio” nuostoliai siekia 14,6 milijono litų.

Pasak “Autrolio” generalinio direktoriaus Algirdo Krivicko, šios skolos susidarė, kai įmonei vadovavo Gintautas Činikas, o valdybos pirmininku buvo jaunalietuvis Audrius Skimborauskas. Pernai miesto Taryba pakeitė valdybą, o pastaroji atleido G.Činiką iš pareigų. Tačiau vakar paaiškėjo, kad nuo praėjusių metų lapkričio G.Činikas įdarbintas kitoje Savivaldybės bendrovėje “Kapinių priežiūra”. Čia jis - direktoriaus pavaduotojas. Šis faktas šokiravo Antikorupcijos komisijos pirmininką Stasį Žirgulį.

“Atleidžiame blogai dirbusį vadovą, o jis kitoje Savivaldybės įmonėje randa prieglobstį”, - stebėjosi politikas.

Skolos buvo slepiamos

Vakarykščiame posėdyje politikai neslėpė, kad ir anksčiau būta kalbų apie susidariusius nuostolius. Tai konstatavo ir Savivaldybės kontrolieriaus tarnyba. Tačiau miesto Tarybos nariai į tai nekreipė dėmesio. Be didesnių ginčų tiek 2003, tiek 2004 metais buvo patvirtintos ataskaitos, kuriose nurodyta, kad “Autrolis” dirbo pelningai.

“Skolos buvo slepiamos, o mums pateiktas gražus vaizdelis”, - pripažino miesto Tarybos narys Alvydas Banevičius. Po ilgų diskusijų nutarta sumažinti “Autrolio” įstatinį kapitalą ir padengti nuostolius.

Reikia keisti direktorių?

Dabartiniam bendrovės vadovui A.Krivickui jokių kaltinimų neišsakyta, tačiau kai kurie politikai neslėpė, kad, nepatvirtinus praėjusių metų veiklos ataskaitos, būtų iškilęs “direktoriaus klausimas”.

“Būkime sąžiningi ir atsakykime į klausimus, ar sprendžiame “Autrolio” klausimą, ar norime atleisti A.Krivicką?” - replikavo socialdemokratas Gintautas Labanauskas.

Savivaldybės kuluaruose jau senokai kalbama, kad mero aplinkos žmonės “Autrolio” vadovo poste norėtų matyti kitą žmogų.

“Esu girdėjęs tokių kalbų. Tačiau įmonės finansiniai rezultatai gerėja, todėl tokios kalbos stebina. Tapęs direktoriumi ėmiausi atitinkamų priemonių. Buvo sumažintas administracijos darbuotojų skaičius ir jų atlyginimai. Taip pat sumažinome kuro ir pokalbių mobiliojo ryšio telefonais limitus. Tai mums leido sutaupyti apie milijoną litų”, - teigė A.Krivickas.

Atvėrė duris naujiems troleibusams

Bendrovės “Autrolis” vadovas neslėpė, kad susidarę milijoniniai nuostoliai, trukdė įgyvendinti naujų troleibusų pirkimo projektą. “Bankams mūsų įmonė su tokiais rodikliais buvo nepatraukli. Dabar jau galime ramiau atsipūsti ir rengti dokumentus būsimajam konkursui. Šiemet tikimės, kad bus pasiekti ir pirmieji susitarimai”, - tvirtino A.Krivickas.

Šiuo metu bendrovė “Autrolis” turi 16 maršrutų. Ji naudojasi 159 troleibusais, kurių amžiaus vidurkis - 18 metų. Įmonėje dirba 722 darbuotojai. Pernai “Autrolis” pervežė 33,2 milijono keleivių.