Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis BNS patvirtino, kad savivaldybei penktadienį persiųstame VSD rašte išvardijamos ir asmenų grupės, kurioms galioja rekomendacijos.

„VSD rekomenduoja nesinaudoti „Yandex. Taxi“ programėle asmenims, kurie potencialiai gali dominti Rusijos specialiąsias tarnybas (Yandex serveriai yra Rusijoje). Ši rekomendacija galioja kariams, valstybės tarnautojams, žurnalistams, teisėsaugos pareigūnams, taip pat asmenims, kurie dažnai vyksta į Rusiją ir Baltarusiją“, – BNS nurodė P. Poderskis.

Jis teigia, jog nelaukiant VSD rekomendacijų, savivaldybės darbuotojams praėjusį penktadienį buvo rekomenduota nesisiųsti Nyderlanduose įsikūrusios Rusijos kapitalo įmonės programėlės, o tai jau padariusiems – maksimaliai apriboti aplikacijos prieigos teises. Jis pabrėžė, jog viešoje erdvėje jau buvo išsakyti svarūs argumentai, kodėl tai padaryti būtina.

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) penktadienį įspėjo, jog minėta programėlė reguliariai perduoda jautrius vartotojų duomenis į serverius Rusijoje. Centras ir toliau rekomenduoja Lietuvos vartotojams nesisiųsti šios programėlės.

Savo ruožtu P. Poderskis sako, kad savivaldybė dar laukia konkurencijos tarnybos atsakymų, ar „Yandex.Taxi“ neklaidina vartotojų skelbdamas, kad teikia taksi ir pavežėjimo paslaugas, nors reklamoje vadina save ir „informacinės bendruomenės servisu“.

„Mes matome čia įstatymų „pilkąją zoną“, dėl kurios kviečiame pasisakyti įstatymų leidėją, t.y. Seimą arba susisiekimo ministeriją, nes savivaldybė tik išduoda licenzijas taksi paslaugų bendrovėms. Kaip žinia, „Yandex.Taxi“ skelbiasi nesanti taksi. Dėl to dar turėsime tartis su kitomis valstybės institucijomis“, – teigė savivaldybės administracijos vadovas.

„Yandex. Taxi“ programėle išsikviesti automobilį Vilniuje galima nuo liepos 26. Vilniaus miesto savivaldybė dėl „Yandex. Taxi“ paslaugos yra kreipusis į Konkurencijos tarybą.

Pačios „Yandex. Taxi“ atstovai sako esantys informacinės visuomenės paslauga, o jos valdytojai laikosi asmens duomenų apsaugos reikalavimų. „Yandex. Taxi“ administruojanti įmonė yra įsikūrusi Nyderlanduose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)