Taip pat, per rugpjūčio mėnesį muitinė 2061 kartus neleido atlikti eksporto procedūrų ir išvežti prekių iš Lietuvos ir ES. Nuo šių metų pradžios iš viso apgręžti ir neišleisti 18245 krovininiai automobiliai.

Per 2023 m. rugpjūtį muitinė 778 kartus neleido atlikti tranzito procedūrų, nuo metų pradžios – buvo 8164 atvejai, kai Lietuvos muitinė neleido taikyti tranzito procedūrų dėl sankcijų įgyvendinimo.

Už nustatytų ribojamųjų priemonių nesilaikymą muitinė asmenų atžvilgiu per rugpjūčio mėn. pradėjo 7 administracinio nusižengimo teisenas. Nuo metų pradžios – 456 atvejai. Taip pat teritorinės muitinės pradėjo 14 tyrimų dėl galimai sankcijomis nustatytų draudimų ir apribojimų pažeidimų. Nuo metų pradžios iš viso pradėti 165 tokie tyrimai.

Lietuvos muitinė nuo birželio mėnesio sugriežtino eksporto procedūrų kontrolę, kai pastebėjo tendencijas, kad eksporto atveju kroviniai, kurie deklaruojami, kad vyksta į Vidurinę Aziją ar Pietų Kaukazą, galimai gali vykti į Baltarusiją ar Rusiją. Nuo birželio 5 d. LR muitinė ir toliau reikalauja, kad eksportuotojai pateiktų patvirtinimus (importo deklaracijas), kad prekės pasiekė šalis, pavyzdžiui Vidurinės Azijos valstybes, į kurias buvo įformintas eksportas. Gauti 2735 patvirtinimai apie įformintas importo procedūras trečiose šalyse. Nuo liepos 17 d. Lietuvos muitinė taip pat reikalauja pateikti eksportuojamų prekių gamintojo deklaraciją.

Lietuvos muitinė ir toliau skiria ypatingą dėmesį riziką dėl galimo sankcijų apėjimo eksporto procedūroms. Nuo šiandien, 2023 m. rugsėjo 11 dienos, tikslinantis dėl eksporto procedūros įforminimo sąlygų, kai prekes šiai procedūrai deklaruoja kitos valstybės narės asmuo – pats arba naudodamasis atstovo muitinėje paslaugomis – Lietuvos muitinė reikalaus iš deklarantų pateikti daugiau muitinės deklaraciją papildančių dokumentų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją