Vieni dėl to keikia valdžią ir lieja pyktį dėl veltui sugaišto laiko bei išmestų pinigų, kiti džiaugiasi neskubėję paklusti nelogiškam reikalavimui. Tačiau jau dabar aišku, kad skubotas nutarimas keisti pažymėjimus kažkam suteikė galimybę pasipelnyti.

Lauks europietiškų

Penktadienį įsigaliojusiu Vyriausybės nutarimu iki šių metų rugpjūčio 31 dienos išduotų pažymėjimų galiojimo terminas pratęstas iki kol kas nenustatytos datos.

Anksčiau galiojęs nutarimas, primygtinai liepęs iki šių metų pabaigos pasikeisti popierinius vairuotojų pažymėjimus, atšauktas.

Tai reiškia, kad naujieji plastikiniai pažymėjimai išduodami ir toliau, tačiau pasikeisti senuosius nebėra privalu. Negalioja tik tarybiniai pažymėjimai - raudonos knygelės, kurias buvo privalu pasikeisti jau seniai.

Komentuodamas tokį sprendimą Vidaus reikalų ministerijos sekretorius Anatolijus Rimkevičius tikino, jog taip siekiama išvengti eilių. Be to, šią vasarą Europos Sąjunga nuspręs, kaip atrodys vieningi vairuotojų pažymėjimai. Todėl neverta skubėti nustatyti terminus.

Oficialiai teigiama, kad visi šiuo metu Lietuvoje išduoti vairuotojo pažymėjimai pripažįstami visose ES šalyse, o pratęsus vairuotojo pažymėjimų keitimo terminus, bus atitinkamai patikslintas ir jų galiojimas užsienio valstybėse.

Naujieji vairuotojo pažymėjimai išduodami dešimčiai metų. Anksčiau jų keisti, A.Rimkevičiaus tikinimu, tikrai nereikės. Numatyta, kad seno pavyzdžio popieriniai vairuotojo pažymėjimai į bendrą visoms ES šalis vairuotojo pažymėjimą turėtų būti pakeisti per 10 metų, o plastikiniai - per 20 metų.

Kovojo pusmetį

Nuo pat šių metų pradžios prieš absurdišką reikalavimą keisti vairuotojų pažymėjimus aktyviai kovojo Seimo narys liberalcentristas Vytautas Bogušis. Jis ne kartą minėjo, jog valdžia tokį lažą vairuotojams užkrovė tik todėl, kad norėjo panaudoti visus dar 2000 metais iš Vokietijos atsigabentus plastikinius vairuotojų pažymėjimų kortelių ruošinius. Jiems pirkti buvo išleisti 4 milijonai litų. O pelną galima sužinoti šį skaičių padauginus iš 20, tai yra valstybės mokesčio už pažymėjimo pakeitimą.

Kiek V.Bogušis beklausinėjo ministro Gintaro Furmanavičiaus apie tokių įtarimų pagrįstumą, niekas jų nei patvirtino, nei paneigė.

Seimo narys pasidžiaugė, kad didžioji dauguma žmonių dar nepasikeitė senojo pavyzdžio vairuotojo pažymėjimų. Užtat likusieji išvengs dvigubo apmokėjimo, nebus sumaišties.

„Turime gerbti žmones ir daryti viską iškart pagal europines normas“, - sakė V.Bogušis.

Pareigingieji vairuotojai, kurie suskubo keistis pažymėjimus, išleido apie 60 litų ir sugaišo ne mažiau dviejų pusdienių brangaus laiko.

Tiesa, savo „verslo“ neteko vieta eilėje prekiavę žmonės. Užleidęs vietą arčiau langelio žmogus uždirbdavo apie 5 litus.

Sukėlė pykčio bangą

Internete komentuodami vakar pasirodžiusį pranešimą apie tai, jog neverta skubėti keisti vairuotojo pažymėjimą, žmonės išreiškė ne tik savo nusivylimą ir nepasitikėjimą mūsų politikais bei valdininkais, bet ir gyvenimu Lietuvoje.

„Pagaliau jau išmokau vieną pamoką - mūsų valstybėje geriau niekur neskubėti. Aš taip ir padariau ir šį kartą laimėjau. Gerai žmonės sako: “Smarkiai pulsi - susikulsi”. Mūsų politikai niekur neskuba, tai ir liaudis turėtų iš jų mokytis“. „Esu retas kvailys! Pasikeičiau pažymėjimą, kuris kainavo 62 litus, o dabar galioja seni. Aš jau tikrai nesulauksiu kito dešimtmečio“, - rašė kitas.

Daugelis svarstė paprastai: „O dabar tegu valdžia gerai pagalvoja, kaip ateity pažymėjimus keisti, kad vėliau vėl nešautų mintis kokiam valdininkėliui ir vėl visus kaip kokius nenormalius eilėse gaišinti ir nervus tampyti“.

Tebenori plastikinių

Vakar Klaipėdos Eismo priežiūros skyriuje buvo nė kiek ne mažiau žmonių nei paprastai.

Vairuotojų pažymėjimų išdavimo ir keitimo grupės specialistas Audrius Kalinauskas sakė, kad vakar tik du žmonės telefonu teiravosi, ar tikrai nebereikia skubėti keisti pažymėjimus.

Dauguma, net ir žinodami apie tai, stengiasi gauti plastikinius dokumentus, nes su jais keliaujant užsienyje būna mažiau problemų.

Nors senojo pavyzdžio pažymėjimai tebegalioja, kitų šalių pareigūnams gali būti sunku paaiškinti, kodėl mūsų dokumentai popieriniai.

Prie trijų skyriaus langelių nuo pirmadienio kabo skelbimai, informuojantys apie pasikeitusius reikalavimus.

„Sodroje“ eilių nėra

Dirbantis Lietuvos pilietis savo kišenėje dabar turi tris svarbiausius dokumentus, virtusius plastikinėmis kortelėmis. Tai naujasis vairuotojo pažymėjimas, asmens tapatybės kortelė ir socialinio draudimo pažymėjimas. Skirtingai nuo vairuotojo pažymėjimo, kiti du plastikiniai dokumentai žmonėms tiek daug rūpesčių nekelia.

Valstybinio socialinio draudimo fondo Klaipėdos skyriaus vadovas Vidmantas Rudzevičius tikino, kad gauti naujo pavyzdžio socialinio draudimo pažymėjimą nėra jokių kliūčių. „Eilių nėra, žmonės gauti naujus pažymėjimus nesiveržia“, - sakė V.Rudzevičius.

Į užsienį - su pasu

Plastikines Lietuvos piliečių asmens tapatybės korteles jau pripažįsta dauguma Europos valstybių. Tačiau kol nėra nusistovėjusios praktikos, siekiant išvengti nesklandumų Lietuvos piliečiams patariama keliaujant į ES šalis su savimi turėti ne tik asmens tapatybės kortelę, bet ir pasą. Ši taisyklė galioja ir suaugusiems, ir vaikams.

Dažnas susiruošęs važiuoti į užsienį skambina į Migracijos skyrių klausdamas, ar užtenka turėti tik pasą. Pareigūnai dažniausiai pataria paskambinti į Užsienio reikalų ministeriją.

Jos tinklapyje www.urm.lt skyrelyje „Informacija konsuliniais klausimais“ galima rasti sąrašą šalių, kurios pripažįsta mūsų korteles. Tai Austrija, Belgija, Čekija, Danija, Estija, Ispanija, Italija, Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystė, Juodkalnija, Kipras, Kroatija, Latvija, Lenkija, Liuksemburgas, Malta, Nyderlandai, Prancūzija, San Marinas, Slovakija, Slovėnija, Suomija, Vengrija, Vokietija.